Kwiaty cukinii z fetą

Kwiaty cukinii z fetą

Jednym z uroków posiadania działki jest dostęp do produktów, które są dobre tylko gdy są naprawdę świeże i które są mocno sezonowe jak smardze czy kwiaty cukinii. Są też minusy np. pielenie i podatek gruntowy.

Kwiaty cukinii można oczywiście kupić, żeby je czymś dobrym nadziać, ale oznacza to bieg kurcgalopkiem do domu (jak pisała Joanna Chmielewska w czasach swojej świetności) , bo są bardzo delikatne i jeśli nie przygotujemy ich natychmiast, będą tak suche, że nic nie da się wpakować do środka. Nie żeby same z siebie były złe i tego nadzienia wymagały, ale zawsze lepiej nadziać, niż nie nadziać.

Kwiaty cukinii zaczęłam jeść na stypendium we Włoszech. Chodziłam do szkoły włoskiego na Piazza Bolonia, w przerwie pomiędzy zajęciami chodziłam do baru o typowo włoskiej nazwie Meeting Place. Nie była to bynajmniej najlepsza knajpa w moim życiu, jej podstawowym plusem było to, że była blisko. Jedynym w miarę zjadliwym daniem były kwiaty cukinii nadziewane ricottą, które bez litości smażono w głębokim starym tłuszczu. Kwiaty cukinii są jednak tak pyszne, że nawet to im nie szkodziło, ale dużo lepszą wersję można sobie zrobić w domu.

 

Składniki:

po 3 kwiaty cukinii na osobę

łyżka fety na każdy kwiat

3 listki mięty posiekane drobno

świeżo zmielony pieprz

jajko

 

Przygotowanie kwiatów cukinii:

Fetę mieszamy widelcem z miętą i pieprzem.  Kwiaty cukinii myjemy delikatnie rozchylając płatki. Niektóre kwiaty mają w środku pręcik, który należy usunąć. Prawdopodobnie ma to coś wspólnego z męskimi i żeńskimi kwiatami, ale byłam strasznie słaba z botaniki, więc nie pytajcie. Generalnie część kwiatów rośnie na osobnej łodyżce (tak jak te na zdjęciu). a część wyrasta prosto z młodej cukinii, ale każdy rodzaj można jeść.

Faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w rozbełtanym jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, aż jajko się zetnie, ale nie za długo.

Przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy na gorąco.

Zamiast jajka można użyć ciasta naleśnikowego, ale tłumi smak kwiatów. 

kwiat cukinii2

Jeśli pokochacie ten smak, to w książce  “IQuchnia” Anny Jurksztowicz jest przepis na kwiaty cukinii faszerowane krewetkami.

Pycha!

 


Related Posts

Ogrodnictwo miejskie…

Ogrodnictwo miejskie…

…czyli co sobie posadzę na działce jak będzie ciepło i co sobie posadziłam dziś.   Zima nie odpuszcza, a luty to dla mnie najgorszy miesiąc. W listopadzie jeszcze mam we krwi wystarczająco witaminy D. Grudzień to radosne oczekiwanie na święta. W styczniu jakoś jeszcze daję […]

Kwiaty cukinii ze ślimakami

Kwiaty cukinii ze ślimakami

Jeśli smakowały Wam kwiaty cukinii z fetą, ale chcecie spróbować bardziej eleganckiej wersji, to mam dla Was przepis. Kwiaty cukinii rosną u mnie na działce, więc mam do nich łatwy dostęp. Ślimaki też mam na działce, ale są ze trzy i nigdy ich nie ma, […]



5 thoughts on “Kwiaty cukinii z fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami