Kulki ryżowe z tatarem z łososia

Kulki ryżowe z tatarem z łososia

Temari do kolorowe kulki z ryżu. Można je przygotować z dowolnym dodatkiem np. jajecznicą, awokado, czy cienkim plasterkiem wędzonego łososia. Dziś na śniadanie były temari z tatarem z łososia.

temari

Składniki na ok 10 sztuk:

125 g ryżu do sushi albo zwykłego rozgotowanego

1 łyżka octu ryżowego

szczypta soli i cukru

wasabi i imbir do podania

 

Tatar z łososia:

100 g świeżego łososia (pokrojonego w drobną kosteczkę)

sok z 1/4 cytryny

pól łyżki sosu sojowego

dymka lub szczypiorek

 

Pokrojonego łososia mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i dymką.

Jeśli mamy specjalny ryż do sushi gotujemy go wg. wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie mamy – też dobrze. Wystarczy rozgotować zwykły ryż (gotujemy 5-10 minut dłużej niż w instrukcji na opakowaniu). Mieszamy ugotowany ryż z octem i szczyptą soli + cukru.

Bierzemy kawałek folii spożywczej i na środku układamy łyżeczkę tatara i łyżkę ryżu.

temari2

Zawijamy w folię spożywczą  formując kulki i zakręcamy, żeby kulka była ściśle zwinięta.

temari3

Podajemy z sosem sojowym, ewentualnie z wasabi i marynowanym imbirem.

temari


Related Posts

Szyszki z ryżu z cynamonem

Szyszki z ryżu z cynamonem

Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie […]

Ryż z wołowiną po koreańsku

Ryż z wołowiną po koreańsku

Inspiracją dla dzisiejszego obiadu jest bibimbap  – jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw. Podstawą tego dania jest ryż. Powinna znaleźć się w nim także pikantna kiszonka i smażona wołowina, ale pozostałe składniki można dowolnie wymieniać. Ja lubię tofu i marchewkę po koreańsku, dlatego dodałam je […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami