Kulki ryżowe z tatarem z łososia

Kulki ryżowe z tatarem z łososia

Temari do kolorowe kulki z ryżu. Można je przygotować z dowolnym dodatkiem np. jajecznicą, awokado, czy cienkim plasterkiem wędzonego łososia. Dziś na śniadanie były temari z tatarem z łososia.
 
Składniki na ok 10 sztuk:
125 g ryżu do sushi albo zwykłego rozgotowanego
1 łyżka octu ryżowego
szczypta soli i cukru
wasabi i imbir do podania
temari
Tatar z łososia:
100 g świeżego łososia (pokrojonego w drobną kosteczkę)
sok z 1/4 cytryny
pól łyżki sosu sojowego
dymka lub szczypiorek
 
Pokrojonego łososia mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i dymką.
Jeśli mamy specjalny ryż do sushi gotujemy go wg. wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie mamy – też dobrze. Wystarczy rozgotować zwykły ryż (gotujemy 5-10 minut dłużej niż w instrukcji na opakowaniu). Mieszamy ugotowany ryż z octem i szczyptą soli + cukru.
Bierzemy kawałek folii spożywczej i na środku układamy łyżeczkę tatara i łyżkę ryżu.
temari
 
Zawijamy w folię spożywczą  formując kulki i zakręcamy, żeby kulka była ściśle zwinięta.
Podajemy z sosem sojowym, ewentualnie z wasabi i marynowanym imbirem.
 


Related Posts

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki i koreczki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi […]

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą […]




%d bloggers like this: