Kuchnia i polityka? Recenzja książki “Co nam Gmyz zgotował?”

Kuchnia i polityka? Recenzja książki “Co nam Gmyz zgotował?”

Czy książka będąca zbiorem przepisów z programu telewizyjnego może być ciekawa dla kogoś, kto nie ma telewizora i nie widział żadnego odcinka?
Osobiście nie interesuję się polityką, a gdybym się bardziej interesowała, to hmm, nie poszłabym w tym kierunku politycznym, co redaktor Cezary “Trotyl” Gmyz.

gmyz
Książka jest zbiorem przepisów z programu “Kuchnia Polska”, który wykorzystał szeroko znany fakt, że najlepsze imprezy są w kuchni i że polityka dzieli, ale posiłek przy wspólnym stole łączy. Przygotowywane danie było pretekstem rozmowy z zaproszonym gościem (raczej związanym z prawą stroną sceny politycznej). W książce to nie te rozmowy są jednak ważne, ale właśnie przepisy.
Bardzo smakowicie wyglądają wskazówki jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i porem, flammkuchen, czyli rodzaj pizzy ze śmietaną i boczkiem, risotto alla Semka czy gryczoka alla Ziemkiewicz. A niech tam, może nawet polędwica Chateaubriand alla Macierewicz nadawałaby się do zjedzenia.

gmyz2
Tak jak w przypadku polityki, nie wszystkie przepisy są niekontrowersyjne np. makaron z sosem Arrabbiata, który polecany jest w mało kanonicznej wersji z orzechami i suszonymi pomidorami. Myślę, że mój szef, który jest Włochem, gdyby zobaczył ten odcinek to oplułby telewizor jak babcia mojego męża, która była w Auschwitz, gdy obejrzała jak Ratzinger zostaje papieżem.
Czy polecam?

Na pewno, jeśli ktoś oglądał program i chciałby zacząć gotować przepisy z niego, bo autor w kuchni radzi sobie całkiem dobrze. Bardzo ciekawy jest też dobór potraw, który wynika ze specyfiki polskiej kuchni, która szeroko czerpie ze wschodu i zachodu, ma ciekawe potrawy regionalne, ale też sporo tworów takich jak śledź po japońsku czy ruskie pierogi, których oczywiście w Japonii czy Rosji nikt nie widział na oczy. Książka to też niekontrowersyjny prezent dla członków rodziny, którzy mają prawicowe poglądy i dowód na to, że stół naprawdę łączy, nawet jeśli polityka nas dzieli.

 

Autor: Cezary Gmyz
Wydawnictwo: Editions Spotkania
Typ okładki: okładka twarda
Liczba stron: 114
Data wydania: 06-06-2016


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami