Krem rabarbar-cytryna

Krem rabarbar-cytryna

Lubicie kwaśne smaki? Jeśli tak, to podrzucam pomysł co można zrobić z rabarbarem, na który jest teraz sezon i jak zrobić pyszny krem cytrynowy. Jedynym pracochłonnym elementem jest krem typu lemon curd, którego jednak można od razu przygotować więcej, bo dobrze się przechowuje (nawet 2 tygodnie), a w wersji super leniwej można kupić gotowy.
krem rabarbar 2
Składniki na 2 porcje:
Krem cytrynowy:
jajko
sok i skórka z dorodnej  cytryny
50g cukru
30g masła pokrojonego na kawałki
 
pół kilo rabarbaru
2 łyżki cukru
ćwierć kilo truskawek
 
Jak przygotować deser rabarbarowo-cytrynowy?
Zaczynamy od kremu cytrynowego, ponieważ musi on zgęstnieć w lodówce. Jeśli się śpieszysz możesz kupić gotowy lemon curd.
Jeśli chcesz przygotować własny krem to: widelcem rozbełtaj jajko z cukrem, dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj w kąpieli wodnej (wkładając metalową lub szklaną miskę do garnka z gotującą się wodą) 10-15 minut aż zgęstnieje na budyń. Ostudź i wstaw do lodówki na pół godziny.Kiedy krem gęstnieje, obieramy rabarbar ze skórki, kroimy w plasterki i dusimy z dwoma łyżkami cukru aż się rozpadnie na mus. Gdy rabarbar stygnie kroimy truskawki w plasterki.
W pucharku układamy warstwę rabarbaru (¾ wysokości naczynia), połowę plasterków truskawek, warstwę kremu cytrynowego i resztę truskawek na górę do dekoracji. Kwaśne, pyszne i sezonowe. Rabarbar szybko znika, więc warto jeść go teraz często.
krem rabarbar
 


Related Posts

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy kupuję pumpernikiel do tej sałatki, cieszę się, że coś tak pysznego można kupić w każdym sklepie w Polsce. Składniki: duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki łodyga rabarbaru obrana i pokrojona […]

Truskawkowy domowy twarożek jogurtowy

Truskawkowy domowy twarożek jogurtowy

Uwielbiam twarożek na śniadanie. Zwykle jem klasyczny ze szczypiorkiem, albo wegański z migdałów, ale jeśli mam czas poprzedniego dnia, to robię truskawkowy twarożek jogurtowy. Robi się go szybko, ale potem trzeba go odstawić na 24h do lodówki lub wiosną na balkon. Jest pyszny, delikatny i przypomina trochę w smaku labneh. Lebneh to właśnie taki delikatny twarożek zrobiony z gęstego greckiego czy bałkańskiego […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *