Koktajl z kiszonych cytryn i jogurtu

Koktajl z kiszonych cytryn i jogurtu

Przepis z warsztatów o kiszonkach w Bazarze Kocha, prowadzonych przez Kamila Antosiewicza z Magazynu Smak i Marcina Kocha.
Kiszone cytryny możemy dodawać do wszystkich potraw, w których występuje sok lub skórka z cytryny.
Marokańskie dania z cytryną to już klasyka, ale warto spróbować koktajlu z kiszonej cytryny.
Składniki:
1 kiszona cytryna
opakowanie jogurtu greckiego
łyżka miodu
Przygotowanie:
Wyciąć skórki z kawałków kiszonej cytryny, zmiksować miąższ z jogurtem i miodem.
Do przygotowania litrowego słoika kiszonych cytryn potrzebujemy:
ok. 5-6 cytryn
sok z jednej cytryny
sól gruboziarnista
cukier
Przygotowanie:
Cytryny oczyść szczoteczką i moczyć przez kilka godzin, żeby pozbyć się chemii ze skórek.
Na dno słoika wsypać łyżkę soli i cukru, następnie układać w nim cytryny pokrojone w ósemki, kolejną warstwę soli i cukru, kolejną warstwę cytryn i tak do końca słoika. Zalać wodą pamiętając, żeby zostawić 2 centymetry wolnego miejsca pomiędzy cytrynami a pokrywką. Wstrząsnąć, żeby rozprowadzić sól.
Cytryny będą gotowe po 4 tygodniach, ale im dłużej tym lepiej. W zamkniętym słoiku spokojnie przeleżą rok,  po otwarciu słoika należy przechowywać je w lodówce.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *