Kiszonka z kalafiora i papryki

Kiszonka z kalafiora i papryki

Lubicie marynaty i kiszonki? Zwykle jemy tylko ogórki i kapustę, ale konserwować w ten sposób można więcej warzyw. Osobiście uważam, że kiszonki można zrobić ze wszystkiego, co nie ucieka na drzewo. Podobnie można eksperymentować z różnymi rodzajami zalewy.
Dzisiaj będzie papryka i kalafior z turecką zalewą. Kiszonki tureckie maja trochę bardziej intensywny smak, bo dodaje się do zalewy octu i sok z cytryny. Macie ochotę na odmianę?

Składniki na duży słoik 3 l:
mały kalafior pocięty na różyczki
2 papryki oczyszczone i pokrojone w paski
ostra papryczka przecięta na pół
pół główki obranego ze skórki czosnku

Zalewa:

1,5 litr wody (zimnej z kranu)

pół szklanki octu

2 łyżki soli niejodowanej

łyżeczka cukru

sok z cytryny

po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu i kolendry

pół łyżki kuminu

 

Warzywa układamy warstwami w słoiku (dobrze, żeby był wyparzony), zalewamy zalewą, czyli wymieszaną wodą z octem i przyprawami. Dobrze zostawić przynajmniej centymetr wolnego miejsca w słoiku i nie zakręcać pokrywki zbyt ściśle. W wersji „małosolnej” są dobre po tygodniu, ale lepiej poczekać miesiąc.

kalafior


Related Posts

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na […]

Najlepsze książki o fermentacji 2016

Najlepsze książki o fermentacji 2016

Zima to czas, kiedy w moim domu rządzą kiszonki: żurek, kapuśniak i ogórki. Chętniej spędzam wtedy czas w domu, najchętniej z książką pod kocem. Jeśli chcielibyście dokształcić się, albo po prostu spędzić dobrze czas oglądając piękne zdjęcia w książkach kucharskich o kiszonkach, to teraz jest […]



2 thoughts on “Kiszonka z kalafiora i papryki”

  • Do tej pory podchodziłam do kiszonek tradycyjnie, czyli tak jak piszesz – kisiłam wyłącznie ogórki i kapustę. Ale w tym sezonie chcę spróbować czegoś nowego, bardziej oryginalnego. Ostatnio natknęłam się na kiszone marchewki, teraz wpadł mi w oko Twój przepis na kalafiora. Jestem bardzo ciekawa jego smaku i tureckiej zalewy. Taka kiszonka to będzie dla mnie zupełne novum i już zastanawiam się czy sprawdzi się w sałatkach lub jako przystawka : ) Dzięki za przepis i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami