Kiszonka z kalafiora i papryki

Kiszonka z kalafiora i papryki

Lubicie marynaty i kiszonki? Zwykle jemy tylko ogórki i kapustę, ale konserwować w ten sposób można więcej warzyw. Osobiście uważam, że kiszonki można zrobić ze wszystkiego, co nie ucieka na drzewo. Podobnie można eksperymentować z różnymi rodzajami zalewy.
Dzisiaj będzie papryka i kalafior z turecką zalewą. Kiszonki tureckie maja trochę bardziej intensywny smak, bo dodaje się do zalewy octu i sok z cytryny. Macie ochotę na odmianę?
Składniki na duży słoik 3 l:
mały kalafior pocięty na różyczki
2 papryki oczyszczone i pokrojone w paski
ostra papryczka przecięta na pół
pół główki obranego ze skórki czosnku
Zalewa:
1,5 litr wody (zimnej z kranu)
pół szklanki octu
2 łyżki soli niejodowanej
łyżeczka cukru
sok z cytryny
po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu i kolendry
pół łyżki kuminu
 
Warzywa układamy warstwami w słoiku (dobrze, żeby był wyparzony), zalewamy zalewą, czyli wymieszaną wodą z octem i przyprawami. Dobrze zostawić przynajmniej centymetr wolnego miejsca w słoiku i nie zakręcać pokrywki zbyt ściśle. W wersji “małosolnej” są dobre po tygodniu, ale lepiej poczekać miesiąc.
kalafior


Related Posts

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na […]

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak. Następnie oba zostały […]




%d bloggers like this: