Kiszona marchewka z kuminem

Kiszona marchewka z kuminem

Bardzo lubię sałatki, których podstawą są kiszone warzywa.
Są pyszne i rozwiązują problem, który można mieć jeśli się za dużo zakisiło i ma się wielki słoik kiszonej marchewki albo kalafiora.
Ponieważ nie lubię przepisów, gdzie okazuje się że pracę trzeba było zacząć tydzień wcześniej, bo jeden ze składników tyle się będzie robił, to zaczniemy od marchewki, a przepis na sałatkę z niej będzie potem!
 
Składniki:
3 marchewki (tyle żeby zapełnić litrowy słoik)
po kilka ziarenek gorczycy i pieprzu
łyżka mielonego kuminu
5 ząbków czosnku obranego i pokrojonego na pół
0,5 litra wody
łyżka soli
Jak przygotować kiszoną marchewkę?
Z wody, przypraw i soli przygotowujemy zalewę. Marchewkę kroimy na plasterki i wkładamy do słoika (nowego albo wyparzonego) razem z czosnkiem. Zalewamy wodą, tak by całą marchewka była przykryta wodą i żeby zostawić centymetr wolnego miejsca od góry, żeby kiszonka mogła pracować w czasie fermentacji. Czekamy minimum tydzień a maksimum rok, albo aż nam się przypomni, żeby zacząć jeść marchewkę. Np. jako sałatkę.
marchew2


Related Posts

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na […]

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak. Następnie oba zostały […]




%d bloggers like this: