Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką

Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką

Jednym z powodów dla których założyłam tego bloga, jest to że dzięki niemu nie będę już musiała pamiętać wszystkich przepisów. Bo zwykle ich nie pamiętam. Na przednówku robiłam zawsze surówkę z kiszonej kapusty z różnymi aromatycznymi ziarenkami. Pierwszy raz jadłam ją w wykonaniu Asi Erbel. Potem zaczęłam dodawać olej lniany albo rydzowy z lnianki. Na pewno była wśród nich czarnuszka, ale były jeszcze co najmniej 2 składniki. Mogła to być kozieradka, anyż, nasiona czarnej gorczycy. Zabijcie mnie – nie pamiętam.

Dlatego w tym roku zrobiłam wersję minimalistyczną, tylko z czarnuszką. I wiecie co? Jest pyszna i nabiera bardziej “polskiego” charakteru. Można by ją podawać turystom jako wzór polskich smaków. Tymczasem spisuję ten prosty przepis, bo jeszcze zapomnę nawet o czarnuszce.

 

Składniki na każdą osobę:

garść kiszonej kapusty

łyżka oleju lnianego lub rydzowego

duża szczypta nasion czarnuszki

 

Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem lnianym i czarnuszką?

Czarnuszkę możemy lekko podsmażyć na patelni, żeby stała się bardziej aromatyczna, ale surowa będzie zdrowsza. Przygotowanie takiej surówki jest bajecznie proste, a rezultat Was zaskoczy. Wystarczy polać porcję kapusty olejem i posypać czarnuszką. Sekunda i gotowe!

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy

Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy

Zima bez grochu z kapustą to nie zima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc […]

Koktajl z kiszonych cytryn i jogurtu

Koktajl z kiszonych cytryn i jogurtu

Przepis z warsztatów o kiszonkach w Bazarze Kocha, prowadzonych przez Kamila Antosiewicza z Magazynu Smak i Marcina Kocha. Kiszone cytryny możemy dodawać do wszystkich potraw, w których występuje sok lub skórka z cytryny. Marokańskie dania z cytryną to już klasyka, ale warto spróbować koktajlu z […]




Bitnami