Keks lawendowy

Keks lawendowy

Gdybym miała wyrzucić wszystkie sprzęty kuchenne i zostawić sobie tylko 1 rzecz, albo gdybym pakowała się na bezludną wyspę, na pewno zatrzymałabym keksówkę. Ilość jej zastosowań przerosła nawet jej wynalazcę. Właściwie nie ma ciasta, którego nie dałoby się upiec w foremce w tym kształcie.

Sam keks poznałam bardzo późno i to w wersji kupnej. Nie jadło się go u mnie w domu. Wersja kupna była całkiem ok, ale osobiście wolę mniej słodką opcję, kiedy jest więcej orzechów. Lubię też lawendowe desery np. ciasteczka (zobacz przepis) i zawsze mam w kuchni trochę suszonych kwiatów lawendy. Keks to ciasto typu wszystko ze wszystkim. Możemy dodać absolutnie każde bakalie, które wpadną nam w ręce. Nawet pokrojone pianki marshmallows smakują dobrze w keksie. W każdym sklepie możemy kupić gotową mieszanką keksową z fluorescencyjnymi kostkami kandyzowanych owoców, ale ja lubię po prostu wymieszać takie bakalie, które lubię. Suszone owoce bardzo zyskują, kiedy namoczy się je w soku owocowym.

 

Składniki:

szklanka soku owocowego (u mnie pomarańczowy)

200 g różnych ulubionych bakalii (mieszanka bakaliowa, skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, daktyle, kandyzowany imbir)

 

4 jajka

¾ szklanki cukru

po pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy i cynamonu

2 łyżeczki sody

pół szklanki oleju rzepakowego

łyżeczka esencji waniliowej

sok z połówki cytryny

2 i pół szklanki mąki pszennej

200 g różnych ulubionych orzechów (włoskie nerkowca, płatki migdałowe)

przepis na keks

Jak przygotować keks lawendowy?

 

Bakalie zalewamy sokiem i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli się spieszysz możesz podgrzać sok, wyłączyć gaz i wtedy dodać bakalie. To skraca czas namaczania do godziny.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy sodę, lawendę, cynamon, wanilię, cytrynę i olej. Mieszamy, a potem łączymy z mąką. Na koniec do gęstego ciasta dodajemy bakalie odsączone z soku i orzechy. Dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w 180 stopniach 45 minut (góra – dół, średnia półka).

przepis na keks

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!

keks lawwendowy

 


Related Posts

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj. Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ jednak rośliny nie rosną mi same – trzeba je podlewać i dbać o nie, staram […]

Lawenda w domu

Lawenda w domu

Pisząc teraz o fiołkach i jadalnych kwiatach przypomniałam sobie różne pyszności z lawendy, które jadłam przez zimę. Lawenda na szczęście daje się suszyć i jest łatwo dostępna, więc można ją jeść przez cały rok. Zobacz przepis na ciasteczka lawendowe, lemoniadę o smaku lawendy i lawendowy ocet do sałatek! Lawenda też pięknie pachnie. To mój ulubiony zapach i jeśli robię lub kupuję […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *