Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka Banh mi, które można kupić w wietnamskich barach i w foodruckach to francuska bagietka z azjatycką zawartością. Sycąca, pyszna i egzotyczna – łatwo zastąpi tradycyjne kanapki.
 
Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki):
bagietka przekrojona na pół
pasztet – 125 g na 2 porcje
ogórek pokrojony w długie paseczki
surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku
kolendra i dymka do posypania
 
Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka sosu chili np. sriracha
łyżka soku z limonki
 
Przygotowanie:
Przekrój bułkę wzdłuż. Wymieszaj składniki sosu i posmaruj wnętrze bagietki, by kanapka nie była sucha. Posmaruj kanapkę grubą warstwą pasztetu. Dołóż dużo warzyw – ogórka i marchewki. Posyp zieleniną.
kanapka
Taka kanapka jest pyszna. Można ją podawać z jeszcze innymi dodatkami – im więcej tym lepiej. Polecam dodać jeszcze  tofu czy ulubione mięso np. pierś z kurczaka


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych […]

Słodko-kwaśna historia – recenzja

Słodko-kwaśna historia – recenzja

Przed przeprowadzką miałam blisko na bazar Bakalarska, więc często jadłam tam śniadania. Zwykle wietnamską bagietkę albo zupę ze ślimaków. Czasami kupowałam tam sobie lunch do pracy np. naleśniki ryżowe banh cuon czy kleik ryżowy z wózeczka. Częściej banh cuon, bo pani od kleiku przegina z glutaminianem. Nie żebym coś miała do glutaminianu w małych ilościach albo w parmezanie. Idąc “ulicą paznokciową”, gdzie […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *