Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka Banh mi, które można kupić w wietnamskich barach i w foodruckach to francuska bagietka z azjatycką zawartością. Sycąca, pyszna i egzotyczna – łatwo zastąpi tradycyjne kanapki.

 

Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki):

bagietka przekrojona na pół

pasztet – 125 g na 2 porcje

ogórek pokrojony w długie paseczki

surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku

kolendra i dymka do posypania

 

Sos:

łyżka majonezu

łyżeczka sosu chili np. sriracha

łyżka soku z limonki

 

Przygotowanie:

Przekrój bułkę wzdłuż. Wymieszaj składniki sosu i posmaruj wnętrze bagietki, by kanapka nie była sucha. Posmaruj kanapkę grubą warstwą pasztetu. Dołóż dużo warzyw – ogórka i marchewki. Posyp zieleniną.

kanapka

Taka kanapka jest pyszna. Można ją podawać z jeszcze innymi dodatkami – im więcej tym lepiej. Polecam dodać jeszcze  tofu czy ulubione mięso np. pierś z kurczaka


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę […]

Nicejska kanapka z tuńczykiem

Nicejska kanapka z tuńczykiem

Do zrobienia tej kanapki zainspirowała mnie „My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku”. Oczywiście Sarah Britton nie bierze tuńczyka czy innych trupów do ust, więc “tuńczyk” był pewnie zrobiony ze słonecznika. Ja póki co jeszcze jem tuńczyka, chociaż po lekturze kryminału […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami