Kalafior z tahiną z olejem rzepakowym

Kalafior z tahiną z olejem rzepakowym

Jaki sos najlepiej pasuje do pieczonego kalafiora? Oczywiście sezamowy! Zwłaszcza, że olej rzepakowy, który jest podstawą sosu, jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego sos będzie pyszny i zdrowy.
Składniki:
kalafior
miękkie masło
tahina:
1/3 szklanki sezamu uprażonego na suchej patelni
sok wyciśnięty z całej cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
Jak upiec kalafiora z tahiną?
Kalafior wymoczyć kilka minut w wodzie z octem. Osuszyć. Natrzeć obficie masłem i piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni do zbrązowienia – ok. 40 minut). Jeśli nie ufamy naszemu piekarnikowi, to można tez owinąć go w papier do pieczenia ja prezent na pół godziny i ostatnie 10 minut podpiec rozpakowany pod grillem.
W rozdrabniaczu lub małym pojemniku z wyposażenia blendera zmiksować sezam, sok z cytryny, olej i czosnek na gładką masę.
Podawać upieczonego kalafiora z tahiną.
kalafior
 
 


Related Posts

Sałatka z kalafiora w rożkach od lodów

Sałatka z kalafiora w rożkach od lodów

Jeśli należysz do osób, dla których śledź to najlepszy deser a tabbouleh to najlepsza sałątka- mam dla Ciebie sałatkę w rożkach od lodów. To taki zwykły-niezwykły tabuleh z kalafiora z mnóstwem zieleniny i warzyw. Pyszny zarówno jako bezglutenowa, nisko węglowodanowa sałatka podawana klasycznie w misce sałatkowej  jak i jako finger food na imprezie. A to co zostanie można następnego dnia zabrać na obiad […]

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Uwielbiam sałatki na ciepło i cudowny zapach pieczonych w piekarniku ziemniaków. Ten zapach można jeszcze podkręcić dodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *