Kalafior z tahiną z olejem rzepakowym

Kalafior z tahiną z olejem rzepakowym

Jaki sos najlepiej pasuje do pieczonego kalafiora? Oczywiście sezamowy! Zwłaszcza, że olej rzepakowy, który jest podstawą sosu, jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego sos będzie pyszny i zdrowy.

Składniki:

kalafior
miękkie masło
tahina:
1/3 szklanki sezamu uprażonego na suchej patelni
sok wyciśnięty z całej cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

Jak upiec kalafiora z tahiną?

Kalafior wymoczyć kilka minut w wodzie z octem. Osuszyć. Natrzeć obficie masłem i piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni do zbrązowienia – ok. 40 minut). Jeśli nie ufamy naszemu piekarnikowi, to można tez owinąć go w papier do pieczenia ja prezent na pół godziny i ostatnie 10 minut podpiec rozpakowany pod grillem.
W rozdrabniaczu lub małym pojemniku z wyposażenia blendera zmiksować sezam, sok z cytryny, olej i czosnek na gładką masę.
Podawać upieczonego kalafiora z tahiną.

kalafior

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami