“Jak jeść i żyć by młodym być” – recenzja

“Jak jeść i żyć by młodym być” – recenzja

Ta książka została napisana przez Polkę, która pojechała do Włoch, żeby uczyć Włochów jak (zdrowo) gotować. Zwykle mamy dokładnie odwrotną sytuacje. To do nas przyjeżdża jakiś Włoch czy inny Pascal, żeby pokazać, że jeść należy tak jak jego, a nie jak nasza babcia i że nasza kuchnia jest niezdrowa, a jego zdrowa.

Alina jest couchem i doradza sportowcom. Pisze, że żeby być zdrowym, najlepiej jest gotować sobie w domu, gdzie mamy gwarancje tego, jakich składników użyjemy, oraz tylko okazjonalnie jeść na mieście. Dobrze jest uprawiać sport, mieć udany, wspierający związek i życie pełne niespodzianek.

Przepisy z tej książki, to zdrowsze wersje tradycyjnych włoskich dań. Modyfikacja dotyczy zwłaszcza ograniczenia tłuszczu i zakazu smażenia na oliwie z oliwek, które jest popularne w kuchni włoskiej.

Książka zawiera sympatyczne anegdoty z życia autorki i obrazki namalowane przez jej siostrę (z którą też wiąże się ciekawa historia).

Kuchnia Aliny to sezonowe składniki, ograniczanie soli i cukru, oraz używanie surowych tłuszczów, bo oliwa z oliwek jest dobra, jeśli dodamy ją na zimno do sałatki, ale w wysokiej temperaturze smażenia może być niezdrowa

alina

Jak jeść i żyć by młodym być + DVD (okładka twarda)

Autorka: Alina Suder

Wydawnictwo: Dieta e Cucina

Data premiery: 2013

Ilość stron: 154

Zdrowo jeść trzeba nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie świąt. O tym jest druga książka Aliny, gdzie znajdziemy zdrowsze przepisy na tradycyjne polskie i włoskie dania bożonarodzeniowe i sylwestrowe. Tradycyjnie znajdziemy wersję dla osób, które nie mają dużo czasu, żeby gotować.

alina2

Potrawy świąteczne

Autorka: Alina Suder

Wydawnictwo: AWM Agencja Wydawnicza

Ilość stron 101

Oprawa miękka

Data premiery: 2015




Bitnami