“Jedz brudniej i czuj się lepiej” – recenzja

“Jedz brudniej i czuj się lepiej” – recenzja

Już Hipokrates mawiał, że wszelka choroba zaczyna się w trzewiach, ale dr Josh Axe idzie o krok dalej. Jest on specjalistą od zespołu nieszczelnego jelita. Jest to coraz powszechniejsza dolegliwość, która może prowadzić do chorób autoimunnologicznych, a zaczyna się od zaburzenia równowagi pomiędzy korzystnymi drobnoustrojami (których jest zwykle ok. 85%), a tymi szkodliwymi.

Co powoduje taką nierównowagę? Nasza dieta wygląda coraz gorzej, za to rośnie ilość toksyn środowiskowych i stresu w naszym życiu. Jesteśmy sami sobie winni, bo przesadzamy z ilością leków i antybiotyków. Szkodzą nam też kosmetyki, nadmierne odkażanie i środki czystości, których używamy w dobrej wierze, żeby pozbyć się bakterii.

Jak odtworzyć naszą różnorodność mikrobiotyczną? Josh Axe radzi, żeby wrócić na ziemię i jeść brudniej, bo dzięki mikro ekspozycjom na bakterie, zapewnimy sobie naturalną szczepionkę. Wystarczy spędzać więcej czasu na zewnątrz, nie stresować się, bawić się ze zwierzakami domowymi, jeść produkty pochodzące z naszych okolic, a zwłaszcza miód, rosół, kiszonki i jogurty, zmienić chemię domową na mniej agresywną, pływać w morzu i mieć kontakt z ziemią np. przez prace w ogrodzie. Warto natomiast wyeliminować cukier, gluten, pasteryzowane mleko i potrawy smażone.

Książka zaczyna się historią jego mamy, która wyleczyła się z poważnych dolegliwości doprowadzając do porządku swoje jelita, ale rady w niej zawarte mogą przydać się każdemu, nawet jeśli nie ma zdiagnozowanej nieszczelności jelita. Zwłaszcza, że książka, jak każdy szanujący się amerykański poradnik, zawiera też testy, które możemy wypełnić, żeby sprawdzić czy jesteśmy narażeni na kłopoty z jelitami, a jeśli tak, to który z 5 typów jelita mamy.

“Jedz brudniej..” to też przepisy na głaszczące brzuszek dania np. zupę ogórkowo-awokadową, kurkumową jajecznicę czy różne makarony z dynii makaronowej i domowe kosmetyki np. probiotyczną pastę do zębów.

 

Jedz brudniej i czuj się lepiej
Autor: Josh Axe
Wydawnictwo: Wydawnictwo Feeria
Data premiery: 2016
Ilość stron: 424
Okładka: miękka


Related Posts

Hashimoto na widelcu – UgotowanePozamiatane.pl partnerem medialnym książki

Hashimoto na widelcu – UgotowanePozamiatane.pl partnerem medialnym książki

Sama choruję na chorobę autoimmunologiczną – endometriozę przy której dieta przeciwzapalna mogłaby być pomocna. Dlatego śledzę nowości książkowe z tej dziedziny np. “Hashimoto na widelcu”. Jestem jednak strasznie łakoma, więc jedyna dieta na której mogłabym być to ta z książek Magdaleny Makarowskiej. Te potrawy są […]

„Gotowanie jest super” – recenzja książki Adama Kozaneckiego

„Gotowanie jest super” – recenzja książki Adama Kozaneckiego

13 kwietnia do księgarń trafiła książka „Gotowanie jest super”. Jej autor, Adam Kozanecki to finalista Masterchefa, który inspiruje się kuchnię polską i rodzinnymi przepisami. Jego rodzinny Uniejów, wspomnienia z dzieciństwa, polskie smaki prosto z lasu i łąki są doprawione nie tylko swojskim lubczykiem, ale też […]




%d bloggers like this: