Kawa zbożowa po irlandzku z likierem

Kawa zbożowa po irlandzku z likierem

Uwielbiam mleczko kokosowe, ponieważ jest naturalnie słodkie i kremowe, więc nie ma potrzeby dodawać cukru ani bitej śmietany, a efekt jest podobny jak przy dobrej, ale mniej zdrowej kawie z kawiarni. Dzięki wykorzystaniu kawy zbożowej nie musimy się martwić o kofeinę, czyli mamy przyjemne z pysznym i naturalnym. Jedynymi winowajcami w tym przepisie są mini pianki, które jednak w ciepłym napoju rozpływają się wręcz w ustach, więc nie mogłam ich sobie odmówić. No dobra jest też odrobina likieru, bo uwielbiam niespodzianki. Likier gromadzi się na dnie szklanki, więc na koniec mamy pyszny finisz.
Składniki:
puszka mleczka kokosowego
2 łyżki kawy zbożowej
łyżka irlandzkiego likieru na bazie śmietanki i whiskey
mini białe pianki typu marshmallows
2 kostki gorzkiej czekolady starte na tarce

Przygotowanie:
Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku i lekko ubijamy spieniaczem do mleka lub trzepaczką. Dodajemy kawę i mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy do ozdobnej szklanki i dodajemy likier. Dekorujemy kilkoma piankami i wiórkami z czekolady.

inka2

 

 


Related Posts

Najlepsze przepisy z kawą

Najlepsze przepisy z kawą

Przepisy zawierające kawę, takie jak tiramisu, kawowe smoothie czy sernik z espresso często mają wyjątkowy i złożony smak. To mój ulubiony deser,

Ekspresy do kawy marki Lelit – co je wyróżnia?

Ekspresy do kawy marki Lelit – co je wyróżnia?

Lelit jest włoską marką ekspresów do kawy, która zdobyła sobie doskonałą reputację w branży parzenia kawy. Jej ekspresy są znane z doskonałej ekstrakcji espresso, precyzyjnej kontroli temperatury i zaawansowanych funkcji technologicznych, które ułatwiają przygotowanie doskonałych filiżanek kawy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *