W okresie zimowym i na przedwiośniu staram się suplementować witaminę C, D, cynk i adaptogeny. Ostatnio testowałam suplement diety Imuno na odporność firmy Grinday i chciałam podzielić się moją opinią dotyczącą jego stosowania.
Składniki suplementu Imuno to Echipower™ , czyli sok z jeżówki purpurowej i M-Gard® – beta glukan z drożdzy, które mają badania kliniczne potwierdzające działanie tych ekstraktów standaryzowanych . Oraz oczywiście wit C, D i cynk. Wpływają one na odporność i mechanizmy obronne organizmu.
Dzięki wzmocnionej odporności zwiększamy szansę na uniknięcie chorób sezonowych oraz krótsze i łagodniejsze ich przebywanie, jeśli nie uda nam się uniknąć choroby.
Skutki uboczne spożycia echinacei wynikające z uczulenia są rzadkie. Podobnie jest z reakcją na drożdze, które są dość powszechnym produktem w naszej diecie.
Grinday wyróżniają nie tylko opatentowane składniki, ale też czysty wegetariański skład. To polski produkt dostępny w aptekach.
Zainteresowałam się tym produktem także ze względu na łagodzący wpływ na struny głosowe, co jest ważne gdy teraz prowadzę podcast i muszę dbać o głos.
Budowanie odporności to oczywiście długotrwały proces, więc efekty będzie widać dopiero za 3 miesiące. Konieczna jest też zbilansowana dieta wzbogacona w produkty wspierające odporność, ograniczenie cukru, alkoholu i wysoko przetworzonej żywność.

Produkty wspierające układ odpornościowy to:
- Zielone warzywa, kapusta, cebula i czosnek
- Rośliny strączkowe, wodorosty i grzyby
- Kiszonki
- Owoce zwłaszcza cytryny i sok malinowy
- Przyprawy rozgrzewające i herbatki ziołowe
Więcej o domowych sposobach na dobrą odporność przeczytasz tutaj
Artykuł sponsorowany