Hummus czekoladowy z olejem makadamia

Hummus czekoladowy z olejem makadamia

Ostatnio mam fazę na połączenie smaków czekolady i orzechów. Najlepiej jeśli nie jest za bardzo słodkie. Moim ulubionym smakiem w lodziarni koło mojej pracy jest gianduia bez cukru. To taka prawie nie słodka nutella.

Ponieważ jest zima muszę znaleźć sobie jakieś inne lekko orzechowe smaki i pomyślałam o olejach z orzechów. Klasyczne to np. olej z orzechów laskowych, ale każdy wie, że w kuchni możemy wykorzystać także olej z orzechów makadamia.

Jedliście go kiedyś?

Czym jest olej makadamia i jak można go używać?

Wiele osób zna ten olej jako składnik kosmetyków. Natłuszcza, odżywia, ale bardzo dobrze się wchłania, więc od lat jest składnikiem kremów na rozstępy i kosmetyków do włosów. Od tej rośliny pochodzi też przydomek pewnej znanej blogerki. Jego źródłem są orzechy macadamia integrifolia, które rosną w Australii, Afryce i na Hawajach.
Orzechy makadamia to jedne z najtłustszych orzechów i najbardziej kalorycznych orzechów, więc nie używamy ich zbyt dużo w naszych przepisach.

Za to dobrze pasują wszędzie tam, gdzie użyliśmy oleju tłoczonego na zimno, czyli do dekoracji deseru i jako element sosu w sałatce.

Olej makademia jest źródłem wartościowych składników odżywczych np. wit E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mnie interesuje przede wszystkim to, że jest bardzo smaczny i ma lekko orzechowy smak i zapach.

Produktem ubocznym robienia hummusu jest aquafaba, z której możemy zrobić wege bezę czy deser.

Jeśli posmakuje wam ten hummus – deser, to wypróbujcie też błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady.

Hummus czekoladowy z olejem makadamia

Składniki:

puszka ciecierzycy – odsączona – zalewę zostawiamy
garść łuskanego sezamu – podprażonego na patelni
2 łyżki oleju makademia + odrobina do dekoracji
4 łyżki kakao + odrobina do dekoracji
5 łyżek miodu

Przepis na hummus czekoladowy z olejem makadamia

Sezam blendujemy z olejem makademia, dodajemy ciecierzycę, kakao, miód i odrobinę zalewy z puszki ciecierzycy. Blendujemy na gładką masę.

Podajemy pospany szczyptą kakao i łyżką oleju makademia.
Podajemy z chlebem lub marchewkami pokrojonymi w słupki.

O właściwościach oleju makademia przeczytałam na : https://poznajsienatluszczach.pl/2018/10/01/olej-makadamia-zastosowanie-dzialanie/


Related Posts

Hummus z masłem orzechowym

Hummus z masłem orzechowym

Taki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę.   Składniki: 400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka) 4 czubate łyżki masła orzechowego 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę […]

Jaki olej na cholesterol?

Jaki olej na cholesterol?

Wiele osób boryka się ze zbyt wysokim cholesterolem. Aby obniżyć jego poziom, warto stosować odpowiednią dietę. Jaki olej na obniżenie cholesterolu będzie najlepszy?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.