Hummus czekoladowy z olejem makadamia

Hummus czekoladowy z olejem makadamia

Ostatnio mam fazę na połączenie smaków czekolady i orzechów. Najlepiej jeśli nie jest za bardzo słodkie. Moim ulubionym smakiem w lodziarni koło mojej pracy jest gianduia bez cukru. To taka prawie nie słodka nutella.

Ponieważ jest zima muszę znaleźć sobie jakieś inne lekko orzechowe smaki i pomyślałam o olejach z orzechów. Klasyczne to np. olej z orzechów laskowych, ale każdy wie, że w kuchni możemy wykorzystać także olej z orzechów makadamia.

Jedliście go kiedyś?

Czym jest olej makadamia i jak można go używać?

Wiele osób zna ten olej jako składnik kosmetyków. Natłuszcza, odżywia, ale bardzo dobrze się wchłania, więc od lat jest składnikiem kremów na rozstępy i kosmetyków do włosów. Od tej rośliny pochodzi też przydomek pewnej znanej blogerki. Jego źródłem są orzechy macadamia integrifolia, które rosną w Australii, Afryce i na Hawajach.
Orzechy makadamia to jedne z najtłustszych orzechów i najbardziej kalorycznych orzechów, więc nie używamy ich zbyt dużo w naszych przepisach.

Za to dobrze pasują wszędzie tam, gdzie użyliśmy oleju tłoczonego na zimno, czyli do dekoracji deseru i jako element sosu w sałatce.

Olej makademia jest źródłem wartościowych składników odżywczych np. wit E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mnie interesuje przede wszystkim to, że jest bardzo smaczny i ma lekko orzechowy smak i zapach.

Produktem ubocznym robienia hummusu jest aquafaba, z której możemy zrobić wege bezę czy deser.

Jeśli posmakuje wam ten hummus – deser, to wypróbujcie też błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady.

Hummus czekoladowy z olejem makadamia

Składniki:

puszka ciecierzycy – odsączona – zalewę zostawiamy
garść łuskanego sezamu – podprażonego na patelni
2 łyżki oleju makademia + odrobina do dekoracji
4 łyżki kakao + odrobina do dekoracji
5 łyżek miodu

Przepis na hummus czekoladowy z olejem makadamia

Sezam blendujemy z olejem makademia, dodajemy ciecierzycę, kakao, miód i odrobinę zalewy z puszki ciecierzycy. Blendujemy na gładką masę.

Podajemy pospany szczyptą kakao i łyżką oleju makademia.
Podajemy z chlebem lub marchewkami pokrojonymi w słupki.

O właściwościach oleju makademia przeczytałam na : https://poznajsienatluszczach.pl/2018/10/01/olej-makadamia-zastosowanie-dzialanie/


Related Posts

Hummus z masłem orzechowym

Hummus z masłem orzechowym

Taki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę.   Składniki: 400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka) 4 czubate łyżki […]

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Właśnie zjadam ostatnie kwiaty cukinii z mojej działki. Kwiaty dyni też już poszły. Cóż, jesień! W każdym razie ta pasta jajeczna to będzie wyjątkowe śniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania […]




%d bloggers like this: