Hashimoto na widelcu – UgotowanePozamiatane.pl partnerem medialnym książki

Hashimoto na widelcu – UgotowanePozamiatane.pl partnerem medialnym książki

Sama choruję na chorobę autoimmunologiczną – endometriozę przy której dieta przeciwzapalna mogłaby być pomocna. Dlatego śledzę nowości książkowe z tej dziedziny np. “Hashimoto na widelcu”. Jestem jednak strasznie łakoma, więc jedyna dieta na której mogłabym być to ta z książek Magdaleny Makarowskiej.

Te potrawy są po prostu tak pyszne, że można je jeść dla przyjemności, nawet jeśli nie chcemy się odchudzać czy leczyć dietą i na tyle proste w przygotowaniu, że jest to wykonalne, żeby przetestować ten jadłospis.

Porady te są też rozsądne – bez demonizowania glutenu w naturalnie go zawierających składnikach i trudnych do wdrożenia rad za milion monet.

Przepisy stawiają na powtarzalność – jeśli nauczymy się robić zupę krem z selera, możemy ją potem zjeść z innymi dodatkami.
Książek pani Makarowskiej jest już tyle, że można zawsze znaleźć coś na każdą porę roku i pod kątem wielu dolegliwości. Rozgrzewające zupy na zimę, koktajle, truskawki i dania ze szparagów latem, insulinoopornośc a teraz na tapet wzięto chorobę Hashimoto.

Wszystkie jadłospisy tej pani dietetyk są warte polecenia i każdy, kto się na ich podstawie odchudzał zostaje natychmiast fanem. Nawet pomimo kontrowersji dotyczących autorstwa przepisów MM z jej książki z 2011.

Dlatego ucieszyłam się, że mój blog jest patronem nowej książki Makarowskiej – “Hashimoto na widelcu”.

Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy

Tak jak wszystkie choroby autoimmunologiczne nie jest prosta do zaleczenia. Chory może poczuć się lepiej pod opieką lekarza i dzięki stałemu przyjmowaniu hormonów, ale konieczna jest też dieta. Interwencja dietetyczna ma nauczyć pacjenta, żeby jeść tylko produkty, które nie prowokują układu immunologicznego do atakowania własnych tkanek. Musi to być dieta przeciwzapalna uwzględniająca indywidualne nietolerancje i alergeny, którymi często są gluten i kazeina z mleka oraz uwzględniająca choroby czy objawy towarzyszące, bo przy Hashimoto nieszczęścia lubią chodzić parami.

Hashimoto na widelcu - Magdalena Makarowska

Co jeść przy Hashimoto? Magdalena Makarowska radzi

Skąd brać pomysły na regularne, różnorodne posiłki bez gotowców i szybkich dań, które nam szkodzą?

Wydawnictwo Feeria proponuje jadłospisy na 2 miesiące. Dieta Makarowskiej podzielona jest na 3 etapy. Zaczyna się od unormowania pracy jelit i tarczycy. Dopiero kiedy uzupełnimy następnie niedobory żywieniowe, może być mowa o redukcji wagi. Ostatni etap to zdrowe odżywianie na co dzień, gdzie pamięta się, żeby spożywane produkty były przeciwzapalne, pozbawione alergenów, których nie tolerujemy i nie należały do grupy składników wolotwórczych.

Dieta oparta jest na węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym, lekkostrawnych technikach kulinarnych i lekkiej aktywności fizycznej.
Będzie przydatna także, jeśli nie chorujemy na Hashimoto, bo jest w niej sporo porad np. co jeść w czasie biegunki czy zaparcia (zupełnie co innego niż myślałam intuicyjnie) oraz przepisy na domowe kosmetyki bez chemii.

Co szkodzi w chorobie Hashimoto?

 

Czego nie znajdziemy w tej książce?

Makarowska odradza produkty light, wysoko przetworzone, wysokowęglowodanowe i słodycze a także zwraca uwagę, żeby ograniczyć smażenie, soję, podjadanie między posiłkami czy głodzenie się.

Także czynniki niezwiązane z dietą jak toksyny w kosmetykach i środkach czystości oraz fluor w paście do zębów mogą szkodzić naszej tarczycy.

Bardzo podoba mi się, że przepisy pierwszego etapu (unormowania pracy jelit i tarczycy) podzielone są tematycznie. Czyli np. śniadania razem w formie listy do wyboru i bez narzucania mi, co mam jeść którego dnia. W przepisach podane są też zamienniki, bo w sałatce z komosę można przecież spokojnie wymienić na kaszę. Pozostałe 2 etapy mają już tradycyjny dzienny jadłospis, który dla wielu osób jest wygodny, bo pozwala ułatwić sobie zakupy dołączoną do książki listą.

Książka zawiera także wstęp teoretyczny, który tłumaczy czym jest choroba Hashimoto i jak wpływa na nią to, co jemy.

Możemy się z niego dowiedzieć, dlaczego wiele porad z Internetu jest ze sobą sprzeczne i wzajemnie się wyklucza oraz dlaczego u wielu osób zdarza się pakiet Hashimoto + insulinoporność + PCOS.

Jak się nie stresować chorobą Hashimoto?

Bardzo podobał mi się też rozdział o tym jak korzystać ze wsparcia i radzić sobie ze stresem w chorobie, który związany jest z diagnozą i funkcjonowaniem służby zdrowia. Izabela Wieloch-Pikor pokazuje, że chorobę możemy traktować jako wyzwanie i zaproszenie do rozwoju.
Mało książek z przepisami dietetycznymi zwraca uwagę na psychologiczne następstwa choroby, które są ważne przy leczeniu Hashimoto. Przecież objawy choroby tarczycy często są mylone z depresją.

Co bym ugotowała z “Hashimoto na widelcu”?

Dobrze wygląda sałatka z kiszonych warzyw, komosa z borówkami, zupa z selera, chrzanowa sałatka z buraków, sałatka z kalafiora z awokado czy sałatka z boczniakiami. A na deser? Cytrynowy pudding z siemieniem.
Sporo jest też sałatek z kaszą, zup i kanapek z pastami śniadaniowymi.

Warto się zapoznać z tymi przepisami. Z przyjemnością będę je testować i cieszyć się logiem UgotowanePozamiatane.pl na okładce.

Hashimoto na widelcu - Magdalena Makarowska

Hashimoto na widelcu
Autor: Magdalena Makarowska
Wydawnictwo: Feeria
Data premiery: 2019
Liczba stron: 400
Okładka: miękka


Related Posts

“Jedz brudniej i czuj się lepiej” – recenzja

“Jedz brudniej i czuj się lepiej” – recenzja

Już Hipokrates mawiał, że wszelka choroba zaczyna się w trzewiach, ale dr Josh Axe idzie o krok dalej. Jest on specjalistą od zespołu nieszczelnego jelita. Jest to coraz powszechniejsza dolegliwość, która może prowadzić do chorób autoimunnologicznych, a zaczyna się od zaburzenia równowagi pomiędzy korzystnymi drobnoustrojami (których jest zwykle ok. 85%), a tymi szkodliwymi. Co powoduje taką nierównowagę? Nasza dieta wygląda […]

Raport FoodRentgen glifosat i inne pestycydy w mące

Raport FoodRentgen glifosat i inne pestycydy w mące

Raport „Prześwietlamy: Mąki” udowadnia, że producenci liczą się z opinią konsumentów, choć większość z nich nie jest jeszcze gotowa na przejrzystość.UgotowanePozamiatane.pl jest patronem medialnym raportu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *