Gulasz wieprzowy z kiełbaską jagnięcą

Gulasz wieprzowy z kiełbaską jagnięcą

Osobiście jem mało mięsa, ale raz na jakiś czas mam ochotę na coś domowego z pysznym sosem. Właściwie to z całego dania najbardziej lubię sos. Gulasz można podawać z kaszą gryczaną i jako mięsny sos do makaronu.

 

Składniki:

1 kg karczku wieprzowego

kiełbaska jagnięca pokrojona w centymetrowa kawałki

olej do marynowana

łyżeczka ostrej papryki wędzonej,

szczypta rozmarynu, gorczycy, estragonu, gałki muszkatołowej

ziele angielskie – 2 kulki

liść laurowy

4 ząbki czosnku

4 cebule

pół kilo pieczarek pokrojonych w kostkę

garstka grzybów suszonych

 

Jak przygotować gulasz?

Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie.

Mięso kroimy w kostkę, pozostawiając tłuszczyk. Przyprawy mieszamy z olejem, dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną drobno cebule. Nacieramy mięso i odstawiamy na około 2h do lodówki, pod przykryciem.

Posiekana cebulę podduszamy na patelni, dodajemy pieczarki i kiełbaskę.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni i do rozgrzanego piekarnika wkładamy mięso rozłożone na blasze. Podpiekamy je około 8-10 minut.

Wyjmujemy mięso z piekarnika i wkładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Wlewamy wywar z  grzybami.  Dolewamy wody, tak aby mięso było całe przykryte.   

Dusimy pod przykryciem około 1,5-2 h.

Jeżeli sos jest zbyt rzadki, redukujemy go. 

gulasz




Bitnami