Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto

Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto

Jeśli smakowały Wam grzanki z dyni piżmowej (tutaj przepis), ale nie mogliście jej ostatnio kupić to zdradzę Wam, że plasterki batatów to równie pyszne bezglutenowe grzanki. Są doskonałe, a robi je się dosłownie 10 minut.

 

Składniki:

2 duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra

100 g tartego żółtego sera

kupny sos pesto

zielenina do dekoracji – u mnie koperek, ale mogą być listki bazylii, szczypiorek itp.

pieprz

 

Jak przygotować grzanki z batatów z serem żółtym i pesto?

 

Bataty zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni po 5 minut na każdą stronę plasterka, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem). Wyłączamy piekarnik. Każdy plaster smarujemy odrobiną pesto i dekorujemy garstką sera. Wkładamy do ciepłego jeszcze piekarnika na kilka minut, żeby ser się stopił. Dekorujemy koperkiem, posypujemy świeżo startym pieprzem i podajemy na ciepło.

bataty z serem i pesto

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 



1 thought on “Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami