Grzane piwo dyniowe

Grzane piwo dyniowe

Lubicie pumpkin spice latte? To idealna kawa na tą porę roku, która pachnie dynią i piernikiem. Jej bardziej wieczorową wersją jest grzane piwo dyniowe. Wpadłam na ten pomysł w czasie niedawnej wycieczki do Serocka. Pogoda była barowa, a w lokalnej gazetce znalazłam kącik dyniowy z przepisem na kawę pumpkin spice latte. Przypomniałam sobie wtedy, że mam w zamrażalce zbunkrowane opakowanie puree z dyni, czyli po prostu dynię, którą upiekłam zeszłej jesieni, zmiksowałam i zamroziłam na lepsze czasy.

Jak nie teraz to kiedy? Przecież już jest świeża dynia.

 

Składniki:

500 ml jasnego piwa

2 łyżki miodu

po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru (lub ¾ łyżeczki przyprawy do piernika)

pół łyżeczki kurkumy

2 czubate łyżki puree z dynii (zmiksowana upieczona dynia hokkaido)

 

Przygotowanie:

Podgrzewamy piwo z miodem, dynią i przyprawami delikatnie mieszając, aż będzie ciepłe, ale nie gorące (szkoda miodu). Pijemy ciepłe od razu, bo jeśli postoi to będzie zimne, a dynia lubi się lekko rozwarstwić.

Grzane piwo dyniowe



9 thoughts on “Grzane piwo dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *