Gruszki z sosem z gorgonzoli

Gruszki z sosem z gorgonzoli

Gruszki i gorgonzola? To niepozorna przekąska będzie przebojem każdej imprezy, a robi się ją w 2 minuty. To uproszczona wersja włoskiej sałatki z gruszek, orzechów i sera.

 

Składniki:

2 duże dojrzałe gruszki

100g gorgonzoli

2 łyżki śmietany

2 łyżki masła

 

Jak przygotować gruszki z sosem z gorgonzoli?

W rondelku rozgrzać masło, dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietanę. Mieszać na małym ogniu aż ser się rozpuści. Gruszki pokroić na cienkie plasterki i polać ciepłym sosem.

gruszki z gorgonzola

 


Related Posts

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

To ciasto powstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek. Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z […]

Gruszki w karmelu nadziewane orzechami

Gruszki w karmelu nadziewane orzechami

Grudzień był dla mnie miesiącem warsztatów kulinarnych. Kiedy mam wreszcie trochę spokoju, chciałabym polecić najlepsze przepisy na najpyszniejsze dania. Ponieważ moim ulubionym deserem są gruszki w winie (przepis tutaj), bardzo polubiłam gruszki nadziewane orzechami z warsztatów z przyprawami Galeo. Prowadził je Maciej Wawryniuk w CookUp […]




Bitnami