Gruszki w karmelu nadziewane orzechami

Gruszki w karmelu nadziewane orzechami

Grudzień był dla mnie miesiącem warsztatów kulinarnych. Kiedy mam wreszcie trochę spokoju, chciałabym polecić najlepsze przepisy na najpyszniejsze dania. Ponieważ moim ulubionym deserem są gruszki w winie (przepis tutaj), bardzo polubiłam gruszki nadziewane orzechami z warsztatów z przyprawami Galeo. Prowadził je Maciej Wawryniuk w CookUp na Mokotowie. Gruszki allo Galeo to pyszna wariacja na temat gruszek Piękna Helena.

 

Składniki na 6 porcji:

6 średnich gruszek – obranych i wydrążonych od dołu, żeby zrobić miejsce na orzechy

syrop:

500 ml białego wina

pół łyżeczki cynamonu

1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok

100 g cukru

 

nadzienie:

200 g posiekanych orzechów włoskich

50 ml miodu

40 ml krupniku

szczypta cynamonu

 

sos:

250 ml śmietanki 36%

odrobina wody

100 g cukru

 

Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami?

 

Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny.

Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać wydrążony dół gruszek. Mieszamy orzechy z miodem i krupnikiem.  Nadziewamy gruszki farszem z orzechów.

Ostatnim etapem jest przygotowanie karmelu z cukru, który podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy wodę i śmietankę, mieszając na ogniu do uzyskania sosu.

Gruszki podajemy polane sosem.


Related Posts

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla […]

Kuskus z papają

Kuskus z papają

Jaki jest najlepszy szybki deser? Jeśli nagle ktoś wpadnie z wizytą, wystarczy, że mamy w szafce kuskus i puszkę owoców egzotycznych. Zobaczcie sami! Składniki: papaja z puszki  pokrojona w kawałki(gdyby było ciężko kupić można zastąpić mango albo puszką owoców egzotycznych) 150 g kuskusu 2 łyżki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami