Zupa z gęsi na Świętego Marcina

Zupa z gęsi na Świętego Marcina

Jaką zupę najlepiej podać na rodzinny obiad 11 listopada, czyli w Święto Niepodległości?
Na Świętego Marcina najlepsza jest gęsina, więc dziś będzie krupnik na gęsinie, czernina i potrawka z gęsich żołądków w sosie pieprzowym!

A więcej przepisów z gęsiną znajdziesz tutaj!

CZERNINA

Składniki

  • włoszczyzna
  • sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
  • pół kilo wątróbki gęsiej
  • 2 twarde gruszki
  • 200 g wiśni mrożonych
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 ml octu jabłkowego lub wody z kiszonych ogórków

Przepis na czerninę bez krwi

Ugotować bulion z włoszczyzny, przypraw i wątróbki. Pod koniec gotowania odlać pół litra bulionu, zmiksować go ze śliwkami a do garnka dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki.

krupnik

KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI

Składniki:

  • skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo
  • 0,5 kg żołądków
  • 0,5 kg serc z gęsi
  • 0,5 kg wątróbki z gęsi – ugotowana osobno
  • kg marchwi
  • seler
  • pietruszki
  • por
  • 50 g suszonych borowików – namoczonych
  • 0,5 kg kaszy pęczak – ugotowanej
  • pęczek natki z pietruszki
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, pieprz

Przepis na krupnik na gęsinie

Przygotować bulion z gęsi: kości z gęsi i podroby oprócz wątróbki zalać zimną wodą i gotować ok 2 godziny. Po tym czasie: posolić, dodać przyprawy, warzywa i grzyby. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z pokrojonymi na kawałki podrobami z bulionu, kawałkami wątróbki, pęczakiem i natką z pietruszki.

żołądki z brukselką

Gęsie żołądki w sosie pieprzowym

Składniki:

  • 1,5 kg gęsich żołądków
  • pęczek włoszczyzny
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, liść laurowy
  • 2 cebule
  • pół l śmietany 30%
  • 100 g masła
  • słoik pieprzu marynowanego
  • kilo brukselki
  • pół kg pietruszki i marchewki pokrojonych w paski

Przepis na gęsie żołądki w sosie pieprzowym

Żołądki wyczyścić, pokroić na pół i ugotować z włoszczyzną, cebulą i przyprawami. Po ugotowaniu żołądki pokroić na mniejsze kawałki. Pietruszki i marchewki pokrojone w paski obsmażyć na maśle, dodać pokrojony zielony pieprz i dusić ok 5-10 minut razem z żołądkami. Na koniec zalać śmietaną i zagotować.


Related Posts

Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy

Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy

W wielu domach 11 listopada, czyli Święto Niepodległości kojarzy się z rodzinnym spotkaniem przy stole, gdzie główne skrzypce gra gęś. Polecam najlepsze przepisy na gęś!

Z indykiem dookoła świata

Z indykiem dookoła świata

Podróżowanie przez gotowanie nigdy nie było prostsze niż teraz. Mamy czas, jesteśmy w domu, tęsknimy za smakami zagranicznych wakacji, których w tym roku nie było.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *