Frittata z botwinką i szpinakiem

Frittata z botwinką i szpinakiem

Botwinka to kolejny wiosenny przebój. Ma malutkie młode buraczki, które smakują każdemu, nawet jeśli nie jest fanem zwykłych buraków, oraz chrupiące liście i łodyżki.  I oczywiście piękny różowy kolor. Botwinka zwykle trafia do chłodnika, albo do wpisu na blogu, gdzie tłumaczy się czym się różni botwina od boćwiny / mangolda. Nieśmiertelnym klasykiem jest też tarta z botwinką. Tutaj w trochę innej wersji – śniadaniowej, czyli jako frittata. Frittata to taki włoski omlet najeżony dodatkami warzywnymi i podpieczony w piekarniku. Można wstawić do piekarnika patelnię, jeśli ma odczepianą rączkę, albo od razu upiec w piekarniku, żeby nie mnożyć sobie pracy. Pamiętaj tylko, że jajka są płynne, więc forma do pieczenia nie może przeciekać, czyli np. forma do tarty nie może mieć wyjmowanego spodu.

 

Składniki:

pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji

pół paczki szpinaku baby – umytego

pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego

mała cebula czerwona drobno pokrojona

pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki

6 jajek

ząbek czosnku przetartego przez praskę

po ćwierć łyżeczki suszonego tymianku, pieprzu i słodkiej papryki

kilka orzechów włoskich bez skorupek

100 g sera żółtego startego na tarce

forma do pieczenia posmarowana masłem i podsypana mąką

 

Przepis na frittatę z botwinką

Wymieszać botwinkę (bez buraczków), szpinak, koperek, cebulę i fetę. Jajka ubić trzepaczką razem z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć zieleninę do formy do pieczenia, zalać masą jajeczną, posypać orzechami i serem. Udekorować małymi buraczkami z botwinki pokrojonymi na plasterki lub całymi. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem i jeśli jajka są ściete, podawać frittatę pokrojoną na kawałki.

Przepis na frittatę z botwinką

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Ten twarożek to taka wytrawna pascha z sezonowymi warzywami – rzodkiewkami, botwinką i koperkiem. Kolejna wspaniała rzecz, którą można zrobić z botwinki na wiosnę. Ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc na śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki […]

Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Lato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami