Francuskie lody waniliowe: najlepsze!

Francuskie lody waniliowe: najlepsze!

Jednym z powodów dla których założyłam tego bloga jest to, że nie mam pamięci do przepisów. To znaczy kiedyś miałam bardzo dobrą pamięć i nic nie musiałam zapisywać, potem miałam gorszą i dalej nie zapisywałam, a teraz? Teraz mam tego bloga, który jest dla mnie przed wszystkim kulinarnym pamiętniczkiem. Jestem na jakiś super warsztatach albo gotuje coś pysznego, zapisuję przepis i gdybym za 5 lat się zastanawiała z czym były te lody to wejdę na stronę i będę mieć.
Mądry Polak po szkodzie. Jakiś czas temu próbowaliśmy z mężem odtworzyć recepturę lodów waniliowych. Pamiętaliśmy, że była śmietana i że było jajko, i tyle. Wynik próby rekonstrukcyjnej był bardzo ciekawy – dodaliśmy całe jajko ubijając białko na pianę. W zamrażalce białko rozwarstwiło się tworzyć pół centymetrową warstwę zamarzniętego białka i drugą warstwę lodów waniliowych, które były bardzo dobre.
Jakiś czas temu czytałam “W mojej francuskiej kuchni” S. H. Loomis, gdzie autorka zlitowała się i przypomniała o co chodziło z tym jajkiem w lodach. Chodziło o same żółtka, które sprawiają, że śmietana pięknie gęstnieje. Jej klasyczny przepis zakładał 10 żółtek i prawdziwe laski wanilii, trochę sporo jak dla mnie, więc podaję przepis z tak jak robiłam te lody kiedyś (tylko bez tego cholernego białka).

Składniki:
400 ml śmietany (min 12 procent, ale im tłustsza tym krem będzie gęstszy)
ćwierć łyżeczki wanilii lub łyżka esencji
5 żółtek
szczypta soli
ćwierć szklanki cukru pudru

Śmietankę podgrzewamy z wanilią aż będzie gorąca, ale bez zagotowania. W drugim garnku ubijamy żółtka z solą i cukrem. Stopniowo dodajemy śmietankę do jajek, cały czas mieszając i podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie napełniamy kremem foremki do lodów na patyku i zamrażamy.

lody waniliowe


Related Posts

Domowe lody wiśniowe

Domowe lody wiśniowe

Jestem uzależniona od zakupów w sklepach z kuchennymi gadżetami typu Tiger, Ikea i Tchibo. Przy okazji takich łowów nabyłam kiedyś foremki do lodów na patyku. Do smaku domowych lodów trzeba się przyzwyczaić, bo nie przypominają sklepowych, ale jest to też smak dzieciństwa. Kiedy byłam mała […]

Lody marchewkowe

Lody marchewkowe

Lubicie lody, Volteira i nieoczywiste smaki? Ja tak, a ten przepis jest w dodatku dziecinnie prosty. Składniki: pół litra soku marchwiowo owocowego typu karotka lub kubuś 2 łyżki nasion chia Jak przygotować lody marchewkowe? Sok mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na pół godziny, żeby […]




Bitnami