Focaccia z solą morską i rozmarynem

Focaccia z solą morską i rozmarynem

Focaccia to coś pomiędzy pizzą a pieczywem. Jest wyrabiana z ciasta jak na pizzę, ale bez sosu i sera. To doskonały dodatek do past śniadaniowych i innych dań.
Drożdże często kojarzą nam się z mlekiem, ale klasyczny przepis na focaccię jest wegański.
 
Składniki na 2 focaccie
300 ml ciepłej wody
15 g drożdży instant
szczypta soli
łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
 
pół kilo mąki
 
sól gruboziarnista
oliwa do polania focacii
rozmaryn
ewentualnie inne dodatki np pomidorki koktajliowe, cebula, oliwki
 
Jak upiec focaccię?
Do miski wlej ciepłą wodę oraz  drożdże,  sól i cukier. Wsyp parę łyżek mąk, żeby drożdże zaczęły pracować i zamieszaj. Po 15 minutach dodaj resztę mąki i zamieszaj. Wyrabiaj 15 minut, aż uzyskasz miękkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodaj oliwy.  Ułóż ciasto na blasze do pieczenia. Przykryj ścierką i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Palcem zrób w cieście dziurki. Posyp dziurki rozmarynem i solą, polej oliwą.  
focacia2
Piecz 30 minut w temperaturze do 200 stopni, aż focaccia się przyrumieni.
focaccia


Related Posts

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane […]

“Pyszne poranki” – recenzja

“Pyszne poranki” – recenzja

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bo to od niego zaczyna się dzień. Jeśli starczy nam zaparcia, żeby jeść je codziennie przed wyjściem z domu, będziemy zdrowsi i szczęśliwsi. Powinno więc być więcej książek z przepisami, dla osób, które same nie mają pomysłu na […]




%d bloggers like this: