Focaccia z solą morską i rozmarynem

Focaccia z solą morską i rozmarynem

Focaccia to coś pomiędzy pizzą a pieczywem. Jest wyrabiana z ciasta jak na pizzę, ale bez sosu i sera. To doskonały dodatek do past śniadaniowych i innych dań.

Drożdże często kojarzą nam się z mlekiem, ale klasyczny przepis na focaccię jest wegański.

 

Składniki na 2 focaccie

300 ml ciepłej wody

15 g drożdży instant

szczypta soli

łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

 

pół kilo mąki

 

sól gruboziarnista

oliwa do polania focacii

rozmaryn

ewentualnie inne dodatki np pomidorki koktajliowe, cebula, oliwki

 

Jak upiec focaccię?

Do miski wlej ciepłą wodę oraz  drożdże,  sól i cukier. Wsyp parę łyżek mąk, żeby drożdże zaczęły pracować i zamieszaj. Po 15 minutach dodaj resztę mąki i zamieszaj. Wyrabiaj 15 minut, aż uzyskasz miękkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodaj oliwy.  Ułóż ciasto na blasze do pieczenia. Przykryj ścierką i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Palcem zrób w cieście dziurki. Posyp dziurki rozmarynem i solą, polej oliwą.  

focacia2

Piecz 30 minut w temperaturze do 200 stopni, aż focaccia się przyrumieni.

focaccia


Related Posts

“Pyszne poranki” – recenzja

“Pyszne poranki” – recenzja

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bo to od niego zaczyna się dzień. Jeśli starczy nam zaparcia, żeby jeść je codziennie przed wyjściem z domu, będziemy zdrowsi i szczęśliwsi. Powinno więc być więcej książek z przepisami, dla osób, które same nie mają pomysłu na […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami