Czy estetyka potraw wpływa na smak?

Czy estetyka potraw wpływa na smak?

Potrzeba jedzenia stanowi podstawę piramidy potrzeb człowieka. Nie jesteśmy w stanie funkcjonować bez dostarczania organizmowi elementów odżywczych, podobnie jak nie możemy egzystować bez oddychania. I podobnie, jak rozróżniamy zapachy przyjemne od uciążliwych, tak dywersyfikujemy posiłki pod względem przyjemności ich spożywania. Czy jednak chodzi jedynie o ich smak? Zastanówmy się nad tym, jak wygląd potraw wpływa na poziom naszej satysfakcji.


Czy jemy oczami?


Salwador Dali stwierdził kiedyś, że nienawidzi szpinaku, ponieważ jest on bezkształtny. Zaznaczył też, że szanuje jedynie te potrawy, które mają wyraźną i zrozumiałą dla niego formę. Salwador Dali był jednak surrealistą i już sam ten fakt stawia pod dużym znakiem zapytania racjonalność jego ocen i ich przydatność w życiu codziennym. Jednak z drugiej strony, w powszechnym obiegu od wielu lat funkcjonuje stwierdzenie mówiące o tym, że jemy oczami. Co to właściwie znaczy? Czy rzeczywiście forma ma znaczenie? Smak i węch to oczywiste skojarzenia łączące się z oceną jakości spożywanych dań. Czy ich kształt i sposób podania ma równe lub choćby zbliżone znaczenie?


Tej tezie zdaje się przeczyć koncepcja tak zwanych “mrocznych restauracji”. Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z tym określeniem, to spieszymy z wyjaśnieniem – są to lokale, w których biesiady odbywają się w kompletnym mroku. Sale przeznaczone dla gości pozbawione są jakiegokolwiek, choćby minimalnego źródła światła. Kelnerzy wyposażeni są w noktowizory, które umożliwiają im sprawne poruszanie zupełnym mroku, konsumenci skazani są na korzystanie ze wszystkich zmysłów poza wzrokiem. Zmysł wzroku zostaje więc całkowicie pozbawiony znaczenia, co zdaje się obalać przedmiotową koncepcję. Tylko pozornie, jego rolę przejmuje przecież wyobraźnia, która pozwala na nadanie potrawom dowolnej postaci.

Przepis na mus czekoladowy

Deser, czyli filigranowe dzieło sztuki


Znaczenie kwestii estetyki jest szczególnie dobrze widoczne w przypadku deserów. Tak naprawdę to właśnie one decydują o ogólnym wrażeniu, które wyniesiemy z pobytu w restauracji, czy też z biesiady w gronie rodziny lub przyjaciół. Deser to ukoronowanie posiłku, które w równej mierze może zniwelować niedociągnięcia potraw głównych, jak i zniweczyć wysiłek włożony w przygotowanie dań. To jego smak pozostanie z nami na długo po odejściu od stołu, to podczas jego wykonywania możemy uwolnić wodze fantazji i pokusić się o stworzenie niebanalnej i nietuzinkowej, również pod względem wizualnym, kompozycji.


To, co do niedawna dostępne było jedynie dla renomowanych mistrzów kuchni, dziś możemy uzyskać nawet w domowym zaciszu. Oczywiście nie obędzie się bez odpowiedniego przygotowania i prób pozwalających na zdobycie doświadczenia. Jednak, co niezwykle istotne, możemy liczyć na daleko idącą pomoc. Akcesoria cukiernicze na horecapolska.pl skutecznie uzupełnią wyposażenie naszych kuchni i otworzą drzwi do nowych, także egzotycznych światów kulinarnych doznań. Znajdziemy tu zarówno szeroki wybór noży, czy też końcówek cukierniczych pozwalających na uzyskanie niezwykłych efektów zdobniczych, jak i patery, misy i etażerki umożliwiające oryginalną aranżację i spektakularne podanie gotowych dzieł sztuki kulinarnej. Warto — jedzenie to przecież nie tylko zaspokojenie potrzeb fizjologicznych organizmu, ale też uczta dla ducha.


Related Posts

Wyspa w kuchni – wady i zalety

Wyspa w kuchni – wady i zalety

Dobrze zaprojektowana wyspa kuchenna to funkcjonalny sposób na otwarcie kuchni na salon bądź jadalnię. Podkreśla efekt wizualny i nadaje całości nowoczesnego klimatu. Wyspa kuchenna wymaga jednak dużej przestrzeni, a jej budowa i montaż wiążą się zwykle z wysokimi kosztami.Open space to jeden z największych trendów architektonicznych ostatnich czasów. Otwarcie kuchni na pokoje dzienne lub jadalnię […]

Proste przepisy i dekoracje na wiosnę

Proste przepisy i dekoracje na wiosnę

Wiosna to cudowny czas. Najpiękniejsza pora roku, która mogłaby trwać zdecydowanie dłużej dłużej. Tego zrobić się nie da, ale można wycisnąć z niej ile się da jedząc sezonowe dania, zrywając bez czy forsycje do wazonu i dbając o wiosenne dekoracje. Przede wszystkim warto mieć dużo czasu na spacery po łąkach i lasach, żeby móc podziwiać wiosenne kwiaty, zrywać młode […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.