Dynia pieczona z anchois

Dynia pieczona z anchois

Gdybym nie jadła takiej dyni pieczonej na warsztatach w Villi Intracie, to bym nie polecała, ale jest niespodziewanie smaczna i praktyczna – doskonale sprawdzi się jako  pyszny dodatek warzywny. Można na niej ułożyć kawałek mięsa, albo sałatkę. Bardzo podobny przepis jest w nowej książce Allaina Ducasse’a. Tylko tam nacięcia w dyni robi się korkociągiem i dodaje do filecików jeszcze czarne oliwki i boczek. Myślę o tym, żeby zrobić podobną dynie ze ślimakami z puszki zamiast anchois.

 

Składniki:

dynia piżmowa

słoiczek anchois w oliwie

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

 

Jak przygotować dynię pieczoną z anchois?

Dynię kroimy na ósemki. Wykrajamy pestki. Małą łyżką do melona wykrawamy dziurki po dwie z każdej strony kawałka dyni. Fileciki anchois odcedzamy (nie wylewamy oliwy), kroimy na pół i mieszamy z czosnkiem. W dziurki wkładamy fileciki. Polewamy dynię oliwą, która została nam z anchois. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Dynia pieczona z anchois

 


Related Posts

Sałatka z dynią na ciepło

Sałatka z dynią na ciepło

Jesień to czas rozgrzewające dania. Nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. To czas na dynię (zwłaszcza hokkaido, którą można jeść razem ze skórką), orzechy włoskie i pachnące winem jabłka. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i roszponkę. Składniki na […]

Lasagne z dyni piżmowej ze szpinakiem

Lasagne z dyni piżmowej ze szpinakiem

Uwielbiam lasagne, a ponieważ jesienią mam na zbyciu duża ilość dyni piżmowej z działki, postanowiłam zrobić zdrowszą wersję, gdzie makaron zastąpiony jest przez krążki dyni. Przypomina to nieco “grzanki” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami