“Domowe wypieki” – recenzja

“Domowe wypieki” – recenzja

Joanna Niedobecka z  bloga domowe-wypieki.pl uważa, że deser to dzieło sztuki. Jej przepisy są dla tych, którzy lubią eksperymenty, pracochłonne desery, którymi można się pochwalić w towarzystwie, ale lubią też znać dobrze skład i szukać zdrowszych wersji klasycznych dań. Z niektórych przepisów mogą też skorzystać osoby na diecie bezglutenowej.

Kawałek domowego ciasta może poprawić humor nawet wtedy, kiedy wszystko idzie źle. Czytając tą książkę możemy przenieść się do czasów, kiedy co niedzielę piekło się prawdziwe, pracochłonne domowe ciasto: torty, szarlotki, serniki i biszkopt.

“Domowe wypieki” to doskonały podręcznik pieczenia, bo porady są bardzo dokładne, nie zakładają, że wiemy o oczywistych oczywistościach i  mają po kilka wariantów każdego przepisu (np. opcję bezglutenową), które możemy dostosować do naszych preferencji i rodzaju diety.

Większość przepisów jest idealna dla osób, które lubią słodsze wypieki, desery warstwowe, bardziej pracochłonne ciasta, oraz tradycyjne wypieki, zwłaszcza te zawierające budyń, galaretkę, karmel czy bitą śmietanę. Możemy też przeczytać jak zrobić domowe półprodukty do pieczenia np. marcepan czy cukier waniliowy. Są tu też porady jak otworzyć kokosa i zrobić dekoracje do ciasta z folii bąbelkowej.

 

Co bym upiekła z tej książki?

Pięknie wygląda tort czekoladowo-chałwowy, tort migdałowy z krokantem, kula truskawkowo-kokosowa, torcik jogurtowy z płatkami kukurydzianymi, sernik trójczekoladowy, śmietanowiec, piernik, szyszki z mleka skondensowanego, oraz trufle i pralinki. Już wiem, gdzie będę szukać inspiracji, kiedy będę potrzebować tortu na czujeś urodziny.

Domowe wypieki Joanna Niedobecka
Domowe wypieki

Autor:    Joanna Niedobecka

Wydawnictwo: Septem, Helion, 2015

Ilość stron:    256

Okładka: twarda


Related Posts

Deserownik. Kuchniokracja – recenzja

Deserownik. Kuchniokracja – recenzja

Wśród zalewu książek kulinarnych o deserach było już wszystko – wegańskie, bezglutenowe, zdrowe, artystyczne… Nie było tylko prostych nowoczesnych przepisów z mąką, masłem i bitą śmietaną jak “Deserownik” . Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Kuchniokracji znana jest przede wszystkim jako znawczyni kuchni azjatyckich i kultury kulinarnej, ale […]

“Pyszności z roślin” recenzja książki Weganona

“Pyszności z roślin” recenzja książki Weganona

Blog weganon.pl to miejsce ze zdrowymi przepisami dla wegan. Jego autor wydał właśnie książkę “Pyszności z roślin”, która jest alternatywą dla przesłodzonych i niezdrowych kupnych słodyczy. Deser ma przecież dostarczać składników odżywczych jak każdy inny posiłek.  Weganon dodaje też do ciast superfoods np. chlorellę czy […]




%d bloggers like this: