Jaka dieta dla kobiet w ciąży?

Jaka dieta dla kobiet w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy stan w życiu każdej kobiety. W ostatnim czasie wokół diety dla kobiet w ciąży nagromadziło się sporo mitów. W tym znajdziesz praktyczne wskazówki, co jeść, a czego unikać, gdy spodziewasz się dziecka. Zapraszamy do lektury (nie tylko wszystkie przyszłe mamy)!


Zapotrzebowanie kaloryczne kobiet w ciąży


W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne jest takie jak przed ciążą. Nieznacznie zmienia się ono w drugim i trzecim trymestrze. Wtedy kobieta potrzebuje około 2400 kcal dziennie (300 kcal więcej niż przed ciążą). Podczas ciąży organizm kobiety znacznie się zmienia. Jeśli przed ciążą miałaś prawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), możesz przybrać na wadze maksymalnie 20% w stosunku do swojej wagi sprzed ciąży. Jeśli wcześniej zmagałaś się z problemem nadwagi, w czasie ciąży możesz nie przytyć wcale. Żadna z tych sytuacji nie powinna Cię martwić.

Dieta w ciąży – co jeść?


Podczas ciąży obowiązują wszystkie standardowe zasady zdrowego odżywiania:
• świeże, odpowiednio zbilansowane dania,
• regularne posiłki,
• odpowiednie nawadnianie organizmu.

W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, takie jak: witamina C, kwas foliowy i karotenoidy. Dlatego kobieta w drugim i trzecim trymestrze powinna jeść dużo różnorodnych warzyw i owoców. Zamiast tłuszczów zwierzęcych należy sięgać po tłuszcze roślinne. Produkty takie jak oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy są bogatym źródłem witamin E, K i A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do codziennej diety warto wprowadzić także mięso, najlepiej białe (drób). To najlepsze źródło żelaza, na które zapotrzebowanie w ciąży wzrasta prawie dwukrotnie.

Dieta w ciąży – czego unikać?


Wśród produktów, z których należy zrezygnować podczas ciąży, znajdują się przede wszystkim surowe mięsa i ryby. Ze względu na ryzyko zakażenia toksoplazmozą, listeriozą lub bytującymi w mięsie i rybach pasożytami trzeba wyeliminować z diety takie przysmaki jak sushi, tatar czy owoce morza. Niezalecane są także wątróbka oraz mięso i ryby wędzone (pochodne dymu zawierają związki rakotwórcze). Tłuste mięso i smalec sprzyjają otyłości, miażdżycy i chorobie wieńcowej. W ciąży trzeba także zrezygnować z picia surowego mleka i jedzenia wytwarzanych z niego serów. Jeśli masz wątpliwości, jak komponować swoją dietę w ciąży skonsultuj się ze swoim lekarzem lub doświadczonym dietetykiem.

Catering dietetyczny maczfit

Catering dietetyczny dla kobiet w ciąży


Catering dietetyczny to rozwiązanie coraz bardziej popularne (również wśród kobiet w ciąży). Oferta wielu firm cateringowych obejmuje specjalną dietę pudełkową dostosowaną do potrzeb przyszłych mam. Jak znaleźć taką firmę? Wystarczy, że wpiszesz w internetową wyszukiwarkę catering dietetyczny + Twoje miasto (na przykład catering dietetyczny Poznań). Pod hasłem “catering dietetyczny Poznań” znajdziesz między innymi program Mami od firmy Maczfit.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.