Czereśnie z masłem

Czereśnie z masłem

Jeśli dodasz masło do dowolnej potrawy, sukces gwarantowany. Wiedziałam to już wcześniej i dodawałam masło do czereśni. Były pyszne, ale kiedy przeczytałam książkę Susan Herrmann Loomis “W mojej francuskiej kuchni.” otworzyły mi się oczy. Klasyczny francuski przepis autorki zakłada dodanie do czereśni smażonych z masłem jeszcze odrobiny pieprzu!
Poniżej trochę łatwiejsza wersja niż ta z książki, ale obie są wyborne!

 

Składniki:
pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni
łyżka masła
czubata łyżka brązowego cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Na roztopione masło wrzucamy cukier i gdy się rozpuści dodajemy jeszcze czereśnie. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe.

czereśnie



  • No to przepadłam, robię i zajadam 🙂

  • O mamusiu! Dlaczego ja nigdy na to nie wpadam? Genialny pomysł <3

    Pozdrawiam ciepło
    Karolina z Zielona Karuzela

  • PYCHOTA! Czy ten sposób przyrządzania wybija wszystkie robale? 😀 bo kocham czereśnie, ale jak pomyślę o tych robakach w środku, to zazwyczaj odechciewa mi się jeść 😛


Bitnami