Cykoria duszona z malinami

Cykoria duszona z malinami

Jedną z bardziej inspirujących książek jakie ostatnio czytałam było “Naturalnie”. Alaina Ducasse’a. Zachęca ona, żeby bawić się przepisami i wymieniać składniki na bardziej sezonowe a smaki na takie, które będą nam pasować. W “Naturalnie” jest przepis na cykorię z jeżynami i mandarynkami. Ja robię bardziej słodką wersję tego dania dodając maliny i odrobinkę miodu.

Składniki na 2-4 osoby:
4 cykorie – całe, umyte i wysuszone
cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku przetarty przez praskę
200 ml białego wina
10 g masła
łyżeczka miodu
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz
200 g malin (u mnie mrożone)

 

Jak przygotować cykorię duszoną z malinami?
Cebulę podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy czosnek i 4 całe cykorie. Jesli nie lubimy gorzkiego smaku cykorii możemy wyciąć głąb, będzie delikatniesza. Smażymy 20 minut odwracając cykorię co jakiś czas, żeby się równo usmażyła. Następnie dodajemy wino, mało, miód, paprykę i pieprz. Mieszamy sos i dusimy 10 minut pod przykrywką. Na koniec dodajemy maliny i dusimy jeszcze chwilkę. Podajmy jako sałatkę na ciepło lub dodatek do obiadu.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

Cykoria duszona z malinami


Related Posts

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla […]

Chłodniki malinowy

Chłodniki malinowy

Chłodnik może być botwinkowy, buraczany, truskawkowy, litewski, rosyjski czy bułgarski. Każdy jest pyszny latem – bez niego nie ma jak sobie radzić z upałami. Dobry chłodnik mógłby być ilustracją słowa lato. Dziś na obiad był chłodnik malinowy. Jeśli nie przeszkadzają Ci pesteczki malin i nie […]




Bitnami