Ćwikła czarny bez z chrzanem

Ćwikła czarny bez z chrzanem

Czarny bez to smak lata. Jest też bardzo zdrowy, ale trzeba go ugotować, bo na surowo ma działanie przeczyszczające. Za to mus reguluje trawienie i pomaga przy przeziębieniach. Idealna sprawa na Wielkanoc, ale też na co dzień jako dodatek do mięs.

Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków, żurawiny albo borówek. Ten sos jest jednocześnie kwaśny, gorzki (czarny bez), słodki (mus) i ostry (chrzan) – łączy wszystko co najlepsze. W sezonie (późne lato) możemy zrobić własne przetwory z czarnego bzu np. wg. przepisu Klaudyny Hebdy. Na Wielkanoc o bzie możemy jeszcze pomarzyć, ale wersja z kupnego bzu jest jeszcze lepsza, bo mniej słodka i robi się dosłownie minutę. Wystarczy wymieszać 3 części musu z 1 częścią chrzanu. Kiedyś trudno było kupić przetwory z czarnego bzu, ale teraz Hortex produkuje dżem z bzu, a mus i konfiturę dostaniemy w każdym sklepie ekologicznym.

 

Składniki:

3 łyżki musu z czarnego bzu (może być też dżem lub konfitura) – kupnego lub domowego

łyżka chrzanu – kupnego

 

Przepis na ćwikłę z czarnego bzu

Wymieszać czarny bez z chrzanem i przełożyć do słoika.

Ćwikła czarny bez z chrzanem


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *