Curry z pieprzem i tofu

Curry z pieprzem i tofu

Gdybym mogła używać tylko jednej przyprawy byłby to pieprz. Jest pikantny, ale nie za bardzo. Poprawia smak, ale jest zdrowy i ma wiele różnych odmian, z których każda smakuje inaczej. W curry z pieprzem i tofu możemy  poczuć czym różni się w smaku pieprz czarny od zielonego, żeby jeszcze bardziej je polubić. Chrupkie warzywka, tofu i pieprzny sos są inspirowane kuchnią tajską, ale przede wszystkim to szybkie i zdrowe danie na obiad, które łatwo jest zapakować w pojemnik lunchowy.

 

Składniki na 3 porcje:

cebula pokrojona w piórka

łyżka świeżo zmielonego pieprzu

łyżka zielonego pieprzu marynowanego w kulkach

2 łyżki zielonej pasty curry

opakowanie tofu naturalnego (180-200 g) pokrojonego na kawałki

czerwona papryka pokrojona na kawałki

marchewka pokrojona w plasterki

100 g różyczek brokułów podzielonych na mniejsze części

mała cukinia pokrojona w półplasterki

ząbek czosnku przetarty przez praskę

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)

ryż do podania

 curry z pieprzem i tofu

Przepis na curry z pieprzem i tofu

 

Woka lub patelnię przetrzeć ręcznikiem nasączonym olejem i rozgrzać. Zeszklić cebulę. Dodać przyprawy i tofu – podsmażyć. Następnie dodać paprykę, marchewkę i brokuły a po kilku minutach cukinię i czosnek oraz sos sojowy i rybny. Kiedy warzywa będę usmażone al dente dodać skórkę i sok z limonki. Podajemy na ciepło z ryżem.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 



3 thoughts on “Curry z pieprzem i tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *