Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem

Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem

Jednym z fenomenów Internetu są krótkie filmiki z przepisami typu Tasty recipes albo ChefClub. Zwykle widać jest tylko rączki osoby, która gotuje. Brak znajomości języka nie jest przeszkodą w gotowaniu, bo wszystkie składniki i etapy przygotowania są widoczne  same się tłumaczą. Przepisy są tak dobrane, żeby można je było szybko przygotować i żeby wyglądały efektownie. Istny food porn. Często są to potrawy z ciągnącym się kilometrami serem, smażone w głębokim tłuszczu, gdzie płynne żółtko efektownie wycieka, a nam cieknie ślinka.Tak naprawdę nie dalibyśmy rady żywić się tak na co dzień, bo wysiadła by nam wątroba, ale raz na jakiś czas możemy sobie sprawić taki Dzień Dziecka.

Typowym przepisem tego typu jest corn dog, czyli amerykański fast food na patyku, który je się zwykle na meczach. To parówka (hot dog)  pokryta ciastem kukurydzianym lub obtoczona w płatkach kukurydzianych (corn) i smażona w gorącym tłuszczu.  Raczej nie jest to zdrowe danie, ale za to ile radości! Ja mam sentyment do corn dogów po obejrzeniu serialu Midnight Diner: Tokyo Stories. To serial na Netflixie, który dzieje się w nocnym barze w Tokio. Każdy odcinek to nowa opowieść o stałych bywalcach tego baru i ich ulubionych daniach, które specjalnie dla nich przygotowuje główny bohater grany przez Kaoru Kobayashiego. Jednym z nich są właśnie corn dogi.

Corn dog, czyli parówka w cieście, z czarnuszką i rozmarynem

 

Składniki na 6 sztuk:

3 parówki

6 plasterków  żółtego sera

szczypta czarnuszki

150 g mąki

150 ml mleka

szczypta rozmarynu

jajko

100 g pokruszonych płatków kukurydzianych

pół litra oleju ryżowego do smażenia

6 patyczków do szaszłyków

koperek do posypania

Corn dog, czyli parówka w cieście, z czarnuszką i rozmarynem

Jak przygotować corn doga z czarnuszką i rozmarynem?

Parówki i kroimy na pół. Ser posypujemy czarnuszką. Owijamy parówki serem, tak żeby czarnuszka była w środku. Z mąki, mleka, rozmarynu i jajka robimy gęste ciasto. Parówkę maczamy w cieście i obtaczamy w drobno pokruszonych płatkach. Smażymy w rozgrzanym oleju w małym garnku. Po wyjęciu nabijamy na patyczki do szaszłyków (chyba że smażymy większą ilość w dużym garnku, to możemy wcześniej ponabijać na patyczki). Jemy póki ciepłe z keczupem i koperkiem.

Corn dog, czyli parówka w cieście, z czarnuszką i rozmarynem

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Koreczki serowe

Koreczki serowe

Absolutnym hitem imprez w PRL były koreczki serowe. Jak sama nazwa wskazuje jednym ze składników był ser żółty. Reszta stanowiła całkowitą dowolność. Można było przerobić na mini szaszłyki ser pleśniowy, winogrona, podsmażony i podpieczony na patelni chleb, suszone śliwki, cebulkę konserwową i absolutnie wszystko, co […]

Cukinie z serem

Cukinie z serem

Dużo czytam, zwłaszcza książek, które mają coś wspólnego z gotowaniem. Najbardziej lubię gatunek mieszany, czyli opowieści o życiu autorek przetykane przepisami. Książki dzieją się zwykle w ciekawych, pięknych zakątkach Włoch czy Francji, więc to doskonały nieskomplikowany relaks. Dodatkowo można ugotować sobie coś z tej książki, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami