Ciasto cynamonowe z cukinią i całą gruszką

Ciasto cynamonowe z cukinią i całą gruszką

Najbardziej lubię ciasta warzywne typu piernik marchewkowy  czy sernik dyniowy. Jeśli dobrze zmiksujemy składniki i przyprawimy nasze ciasto cynamonowe, to taki zdrowy dodatek jest niewyczuwalny w smaku dla kogoś, kto nie jest fanem warzyw, a ja mam alibi, żeby jeść słodycze, których nie powinnam jeść. Dzięki cukinii mamy fajną konsystencję i możemy dodać mniej mąki.

Fajnym pomysłem jest dodanie całej gruszki, jako motywacji, żeby zjeść więcej ciasta. Przecież każdy będzie chciał zjeść ozdobę ze środka ciasta. Ciasto z całą gruszką piekłam w tym roku na Trzech Króli. Taka wariacja na temat francuskich ciast z ukrytą fasolką czy figurką. Tutaj gruszka wcale nie jest ukryta, ale i tak przynosi szczęście.

Ciasto podajemy razem z herbatą, bo jest lekko zapychające.

 

Składniki na standardową keksówkę:

3 jajka

¾ szklanki cukru

szklanka oleju

2 szklanki cukinii (startej ze skórką na średniej tarce lub blenderem)

szczypta soli

łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki kawy zbożowej

3  płąskie łyżki cynamonu

łyżka kardamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

3 szklanki mąki

100 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

2 obrane gruszki skropione odrobiną soku z cytryny, żeby nie ciemniały

Ciasto cynamonowe z cukinią i całą gruszką

Jak przygotować ciasto cynamonowe z cukinią i gruszką?

Jedną gruszkę kroimy na małe kawałki a drugą zostawiamy w całości z ogonkiem, ale od spodu wykrajamy jej gniazdo nasienne. Wszystkie składniki oprócz gruszek i orzechów miksujemy na gładką masę. Do posmarowanej masłem foremki wlewamy ciasto i układamy na nim kawałki tej gruszki, która była pokrojona. W środek wkładamy pionowo całą gruszkę i pieczemy 40 minut w 180 stopniach (średnia półka, góra-dół). Gruszka może się lekko przechylić, nie przejmujemy się i tak będzie pyszna.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *