Ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym

Ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym

Nie jest to typowe fit ciasto, bo mamy w nim zwykłą mąkę, ale jest tak napakowane zdrowymi pysznościami jak orzechy i owoce, że można mu to wybaczyć. Lubię masło orzechowe, ale jest dla mnie lekko zapychające. Porzeczki i karmelizowane banany zaradzą temu w mgnieniu oka.  Najlepsze ciasto jakie jadłam ostatnio

Składniki:

łyżka masła

3 bardzo dojrzałe banany obrane i pokrojone na kawałki

łyżka brązowego cukru

1,5 szklanki mąki

łyżeczka sody

pół szklanki ksylitolu lub cukru

szczypta soli

łyżka esencji waniliowej

100 g oleju rzepakowego

2 jajka

4 łyżki masła orzechowego

garść orzechów laskowych

pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej

2 garście czarnych porzeczek (w sezonie świeże, po sezonie mrożone)

keksówka wysmarowana olejem i bułką tartą

Jak przygotować ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym?

Na patelni podsmażamy masło, cukier i banany aż cukier się skarmelizuje. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sodę i ksylitol. Jeśli nie masz ksylitolu weź tę samą ilość cukru. Dodaj mokre składniki, czyli wanilię, olej, jajka i masło orzechowe. Kiedy dokładnie je wymieszasz dodaj jeszcze orzechy i czekoladę. Zamieszaj i przełóż do keksówki. Na górę wyłóż banany i posyp warstwę porzeczek.

Piecz 45 minut w 180 stopniach (góra-dół, środkowa półka).


Related Posts

Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem. Jeśli lubisz masło […]

Ciasto z porzeczkami i zieloną herbatą

Ciasto z porzeczkami i zieloną herbatą

Lubię ciasta, które nie są zbyt słodkie. Zwłaszcza jeśli jest w nich jakaś nieoczywista nuta np. kwaśne owoce czy goryczka herbaty. W ogóle uważam że teraz kupne słodycze i ciasta w cukierniach są przeładowane cukrem i jednostronnie słodkie. Nie ma w nich żadnych niuansów. Możliwe, że zmieniły się smaki, ale może po prostu trzeba zacząć piec bardziej naturalnie, tak jak kiedyś? Ponieważ jestem […]



8 thoughts on “Ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *