Chłodnik z kwasu chlebowego

Chłodnik z kwasu chlebowego

Na lato najlepszy jest chłodnik. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli nie chcecie jeść tyle nabiału, zawsze można spróbować rosyjskiego patentu z chłodnikiem na bazie kwasu chlebowego. Możemy mieć już przygotowane ziemniaki i jajka a wtedy przygotowanie tego dania zajmie dosłownie chwilkę.To też dobry patent na piknik – wtedy pakujemy osobno pokrojone warzywa i osobno butelkę schłodzonego kwasu i posiłek gotowy.

Ponieważ bardzo lubię kwas chlebowy, to jeden z moich ulubionych letnich posiłków. Kwas zawsze kojarzy mi się z wakacjami na wschodzie. Na szczęście jest teraz łatwo dostępny. Jeśli chcesz, żeby miał ładniejszy kolor, wymieszaj go ze śmietaną.

 

Składniki na 4 osoby:

 

pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce

ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony

4 ogórki kiszone – drobno pokrojone

4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki

po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane

2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki

litr kwasu chlebowego – schłodzonego

3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie)

sok z połowy cytryny

świeżo zmielony pieprz

chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka

Jak przygotować chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka?

 

Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze/miseczki po równo. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, popieprzyć i udekorować jajkiem.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Chłodnik z truskawek i awokado

Chłodnik z truskawek i awokado

Połączenie truskawek i pomidorów w daniach takich jak gazpacho to klasyka Jadłonomii. Jeszcze lepsze są same truskawki, nie zagłuszone przez pomidory. Taki chłodnik to idealna sprawa na piknik w ciepły dzień. Zabieramy osobno zmiksowaną część płynną i osobno pojemnik z drobno posiekanymi warzywami. Na miejscu […]

Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Lato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami