Catering dietetyczny w czasach koronawirusa

Catering dietetyczny w czasach koronawirusa

Ostatnio mogliście przeczytać tu skąd wziął się fenomen cateringów dietetycznych i jaka myśl przyświecała podczas ich tworzenia.
Jedzenie pudełkowe zostało wymyślone dla osób, które nie były w stanie przestać podjadać, nie miały czasu na robienie zakupów lub nie miały wiedzy o prawidłowym zbilansowaniu posiłków na diecie redukcyjnej. Pomysł się sprawdził, bo okazało się, że zamawiając catering dietetyczny nie płaci się wiele więcej, niż za tradycyjne zakupy, zwłaszcza jeśli do tej pory wybieraliśmy dania gotowe a duża część zakupów nam się marnowała.

Podstawowa zaleta cateringu dietetycznego to właśnie niemarnowanie żywności, nie podjadanie i brak konieczności chodzenia do sklepów i restauracji, gdzie kuszą nas różne rzeczy, których nie powinniśmy jeść i gdzie teraz na dodatek można złapać wirusa.

curry z pieprzem i tofu

Jeśli pracujemy z domu robienie zakupów to przecież dodatkowa wyprawa, która zajmuje czas i może też szarpać nerwy. Jeśli każdy w domu je co innego a na co dzień nie gotowaliśmy, warto przemyśleć jedzenie na wynos. Zwłaszcza jeśli sami jesteśmy na diecie odchudzającej, mąż na sportowej a dzieci nie jedzą glutenu i nabiału.

Takie gotowe posiłki to możliwość testowania nowego stylu życia. Co by było, gdybyśmy przestali jeść mięso. Albo nagle chcieli być na diecie 1500 kalorii. Albo zobaczyli przez kilka dni na czym polega dieta paleo.
Bez konieczności robienia researchu i zakupów, na bieżąco z wiedzą dietetyków i lekarzy, ale przy wsparciu systemu, który usprawnia wybór jedzenia, zakupy, liczenie kalorii i składników odżywczych, dostarczanie jedzenia do domu i decydowanie o wielkości porcji i porach posiłków.

Kiedyś korzystanie z dostarczanych w cateringu posiłków zarezerwowane było dla wąskiego grona osób, które nie musiały przemieszczać się i mieć spotkań na mieście, ale w czasach koronawirusa, kiedy pracujemy z domu, wszyscy możemy rozważyć catering dietetyczny.
To też dobry sposób na testowanie nowości.

Możemy przez kilka dni przetestować zupełnie inne rzeczy niż jemy na co dzień. Kilka dni z dietą bezglutenową, vege czy paleo pokaże nam czy nam to smakuje. Jeśli nie, to nie będziemy tracić czasu na poznawanie nowych przepisów.

Mamy też gwarancję, że posiłki będą zbilansowane i nie zrobimy sobie krzywdy.
Czy takie rozwiązanie się przyjmie? Zobaczymy!


Related Posts

Skąd się wziął catering dietetyczny w Polsce?

Skąd się wziął catering dietetyczny w Polsce?

Wizja otrzymywania pięciu, gotowych posiłków, dostarczanych pod drzwi naszego mieszkania lub biura, jest niezwykle atrakcyjną i wygodną opcją, zdobywającą uznanie w naszym kraju. Perspektywa prawidłowego odżywiania bez nakładu pracy i czasu stała się szczególnie wyjątkowa w dobie trendów na zdrową i racjonalną żywność. Trend z zachodu dotarł również do Polski, zdobywając uznanie i stając się jedną […]

UgotujSam.pl – catering dla osób, które lubią gotować – recenzja

UgotujSam.pl – catering dla osób, które lubią gotować – recenzja

Gotowanie jest przyjemne i modne. Oglądamy coraz więcej programów i filmów o jedzeniu, więc chcemy sami gotować, ale początki są nudne. Wiele osób je w kółko makaron z sosem ze słoika, albo te 3 dania, które potrafi ugotować. Inni zamawiają posiłki z firm cateringowych, ale przy podgrzewaniu ich jest niewiele mniej zmywania, niż gdyby zrobiło się je od zera. Poza tym jemy […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.