Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

Najlepszymi warsztatami na jakich byłam w grudniu (a byłam na 10 różnych), były warsztaty z Agatą Wojdą  i niemieckimi winami. Wszystko było pyszne, ale jedno danie na pewno zagości częściej na moim stole, bo jest  zdrowe i łatwe do ugotowania. Nie żebym miała nagle przestać chodzić do Opasłego Tomu, ale taki comfort food przyda się na co dzień, kiedy nie chcemy nigdzie wychodzić i od święta, kiedy restauracje są zamknięte.

 

Składniki:

0,7 kg obranych buraków (najlepiej  podłużnych)

100g czerwonej soczewicy

litr soku z jabłek (może być z kartonu)

pół łyżeczki czarnuszki

3 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki oleju lnianego

 

100 ml buraczanego zakwasu lub soku

po pół łyżeczki kuminu i pieprzu

 

Mus chrzanowy:

pół  kilo sera naturalnego

1,5 łyżeczki żelatyny

100ml śmietany tłustej

2 łyżki chrzanu

szczypta soli

 

olej lniany do dekoracji

coś zielonego do dekoracji np natka lub listki

 

Jak przygotować  krem z buraków i soczewicy?

 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia, Żeby przygotować mus, miksujemy biały ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną żelatyną na gęsty krem. Wkładamy do lodówki, żeby stężało.

 

Buraki kroimy w cienkie plastrerki. Gotujemy razem z soczewicą, czarnuszką, sokiem z jabłek, olejem lnianym i octem jabłkowym przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dolewamy sok z buraków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać.

 

Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego wina. Na waarsztatach do tej zupy dobrano Dornfelder Weingut Selbach-Oster oraz PJ’s Signatur Spatburgunder Weingut Burggarten.

zupa z buraków i soczewicy


Related Posts

Zupa z marakui i białej czekolady

Zupa z marakui i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki”. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że […]

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami