Budyń jaglany z bananem i kardamonem

Budyń jaglany z bananem i kardamonem

Jedną z fajniejszych inspiracji w „Gotowanie jest super” – nowej książce Adama Kozaneckiego jest pomysł na budyń jaglany z kardamonem. Oryginalnie jest to budyń jagodowy, ale u mnie bananowy z konfiturą.

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
szklanka wrzątku
szklanka mleka
ekstrakt waniliowy – łyżeczka

sok z całej cytryny
2 łyżki miodu
2 czubate łyżki serka mascarpone
łyżka kardamonu
banan

domowa konfitura (u mnie z owoców leśnych)

Jak przygotować budyń jaglany?

Kaszę prażymy na sucho w garnku, mieszając aż zacznie pachnieć. Zalewamy szklanką wrzątku i mleka, dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Kiedy jaglanka wchłonie cały płyn i będzie ugotowana odstawiamy ją do ostygnięcia.
W blenderze miksujemy przestudzoną kaszę, miód, kardamon, serek mascarpone i banana. Wykładamy do pucharka lub szklanki i dekorujemy domową konfiturą.

jaglanka


Related Posts

Kopiec kreta

Kopiec kreta

Kopiec kreta do słodka wersja mięsnego jeża. Nawet producent miał dystans do tego wykwintnego deseru, nazywając jedną z jego wersji “Wakacje na krecie”. Kopiec stał się modny na fali ciast w proszku. Broń Boże nie mam nic do półproduktów, ale nigdy nie rozumiałam tego fenomenu, […]

Kuskus z papają

Kuskus z papają

Jaki jest najlepszy szybki deser? Jeśli nagle ktoś wpadnie z wizytą, wystarczy, że mamy w szafce kuskus i puszkę owoców egzotycznych. Zobaczcie sami! Składniki: papaja z puszki  pokrojona w kawałki(gdyby było ciężko kupić można zastąpić mango albo puszką owoców egzotycznych) 150 g kuskusu 2 łyżki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami