Budyń jaglany z bananem i kardamonem

Budyń jaglany z bananem i kardamonem

Jedną z fajniejszych inspiracji w „Gotowanie jest super” – nowej książce Adama Kozaneckiego jest pomysł na budyń jaglany z kardamonem. Oryginalnie jest to budyń jagodowy, ale u mnie bananowy z konfiturą.
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
szklanka wrzątku
szklanka mleka
ekstrakt waniliowy – łyżeczka
sok z całej cytryny
2 łyżki miodu
2 czubate łyżki serka mascarpone
łyżka kardamonu
banan
domowa konfitura (u mnie z owoców leśnych)
Jak przygotować budyń jaglany?
Kaszę prażymy na sucho w garnku, mieszając aż zacznie pachnieć. Zalewamy szklanką wrzątku i mleka, dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Kiedy jaglanka wchłonie cały płyn i będzie ugotowana odstawiamy ją do ostygnięcia.
W blenderze miksujemy przestudzoną kaszę, miód, kardamon, serek mascarpone i banana. Wykładamy do pucharka lub szklanki i dekorujemy domową konfiturą.
jaglanka


Related Posts

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w “Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla […]

Filipiński deser z mango

Filipiński deser z mango

Lubię domowe desery z mango bardziej niż kupne słodycze, zwłaszcza, jeśli zrobienie ich zajmuje niewiele więcej czasu niż otwarcie paczki ciastek. W tym przepisie najdłuższą czynnością jest powstrzymywanie się, żeby nie wyżreć mango zanim trafi do deseru. Jeśli będziecie mieć więcej silnej woli niż ja, […]




%d bloggers like this: