Brokułowa sałatka warstwowa

Brokułowa sałatka warstwowa

Jeśli przetestowaliście już pozostałe moje sałatki warstwowe np. mimozę czy tuńczyka pod pierzynką i chcecie więcej, to mam dla was nowego warstwowca! To takie szybkie i proste, a gwarantuje efekt, smak i zbilansowany posiłek.

brokulowa
Składniki:
400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone)
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 czerwone papryki
puszka kukurydzy konserwowej (odsączona)
opakowanie sera feta
duży jogurt grecki
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
świeżo mielony pieprz
duża garść słonecznika łuskanego
Brokuły i ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie (al dente) i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy czosnek z jogurtem. Słonecznik prażymy na suchej patelni, tak by się nie przypalił.
Układamy warstwami: brokuła podzielonego na jak najmniejsze różyczki, a następnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) i połowę sosu jogurtowego. Posypujemy pieprzem. Kolejną warstwą będzie papryka (oczyszczona i pokrojona w kostkę), feta (w kostkę), kukurydza i reszta sosu. Na wierzch sypiemy słonecznika.


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją […]

Sałatka warstwowa z makrelą

Sałatka warstwowa z makrelą

Uwielbiam warstwowce. Ponieważ staram się jeść więcej ryb, które średnio lubię, dziś będzie coś z makrelą. Ile można jeść tuńczyka z puszki czy mimozę? Sałatkę warstwową najlepiej podawać w szklanym naczyniu, żeby goście docenili jej urodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami