Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat.
Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAidKukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim.

Składniki

Posypka malinowo-migdałowa:
120 g płatków owsianych
35 g mąki ryżowej
35 mielonych migdałów
5 g cynamonu
30 oleju roślinnego
Bita śmietana:
500 ml śmietany roślinnej (można zastąpić zwykłą)
45 g syropu klonowego
Krem czekoladowy:
połowa bitej śmietany, którą przygotowaliśmy wcześniej
250 g czekolady gorzkiej 70% rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Owoc granatu obrany

Jak przygotować bitą śmietanę z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową?

Składniki na posypkę mieszamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. Studzimy.
Ubijamy bitą śmietanę ze śmietany roślinnej i syropu klonowego. Dzielimy ją na 2 części. 1 odstawiamy a do 2 dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną gorzką czekoladę.
W szklance lub słoiczku układamy warstwowo posypkę, krem czekoladowy, granat i bitą śmietanę, wyciskając ją z rękawa cukierniczego lub nakładając łyżką.
 
Podajemy ostudzone.
deser
 


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, olej konopny, oraz mleko konopne. W moim przepisie znajdziecie nasiona konopi – mogą być […]

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla każdego, ale kiedy już nauczymy się go lubić, będziemy go jeść codziennie. A robi się go w minutę   Składniki: 1,5 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *