Białe wina i ich urzekająca różnorodność

Białe wina i ich urzekająca różnorodność

Prawdopodobnie nie ma drugiego tak uniwersalnego trunku, który pasowałby do tak wielu sytuacji. Spotkanie ze znajomymi przy drobnych przekąskach, relaks na tarasie w blasku zachodzącego słońca, ucztowanie — to wszystko jest jeszcze przyjemniejsze, gdy obok pojawi się kieliszek białego wina. Czemu zawdzięcza ono swoją popularność?
Jak produkuje się białe wina? 
Pomimo iż zarówno czerwone, jak i białe wina powstają zasadniczo z tych samych owoców, proces ich produkcji jest odmienny. Jasne, winne trunki zawdzięczają swój słomkowy lub złoty kolor brakowi kontaktu ze skórką owoców — produkuje się je na podstawie samego soku z winogron. Sprawia to, że białe wino może zostać wyprodukowane także z „czarnych” odmian owoców — tak jest w przypadku szampana, do którego wytworzenia używa się ciemnych szczepów, takich jak Pinot noir. 


Chociaż proces produkcji białego wina wydaje się prosty, są to jedynie pozory. Dzięki niezwykłej uniwersalności, jaką daje wykorzystanie soku winogronowego, winiarze mogą kreować swoje produkty w zasadzie w dowolny sposób, stając się poniekąd artystami. Ich praca przynosi niezwykłe efekty, które przekładają się na niezwykłą różnorodność białych win — znajdziemy wśród nich wytrawne, mocno dębowe Chardonnay, jak i słodkie tokaje Aszu. Możemy cieszyć się bąbelkami w tradycyjnym szampanie lub zachwycać się produkowanym w zupełnie inny sposób prosecco. 

Białe wina – z czym je pić?


Niezwykła różnorodność białych win powoduje, że znajdziemy trunek, który będzie pasował w zasadzie do każdej wymyślonej przez nas potrawy. Warto jednak znać podstawy food-pairingu i dobierać wina w taki sposób, aby pokazać z najlepszej strony cechy zarówno alkoholu jak i podanej przez nas potrawy. 
Zacznijmy od samego początku — białe wina doskonale sprawdzają się jako aperitif: przed posiłkiem warto poczęstować gości kieliszkiem trunku — najlepiej wytrawnego — który przygotuje żołądek na przyjęcie posiłku. Świetnie sprawdzi się w tej roli szampan lub prosecco, a jeżeli chcemy zdecydować się na wino bez bąbelków — warto postawić na wytrawne Chardonnay lub Sauvignon Blanc, których owocowe i mineralne nuty świetnie oczyszczą kubki smakowe. 
Jeżeli na stole królują ryby, drób, skorupiaki, warzywa lub sery… białe wina są strzałem w dziesiątkę! Trunki o wysokiej kwasowości sprawdzą się w połączeniu ze słonymi potrawami, osiągając z nimi wspaniałą harmonię, nadając przy okazji „lekkości” tłustym posiłkom, takim jak sery (tak — to właśnie białe wino pasuje do nich wręcz idealnie) czy mięsne potrawki. Podając owoce morza, zdecydujmy się na białe wina o rozbudowanym aromacie i lecz mało wyczuwalnych nutach mineralnych — podkreślą one „oceaniczny” smak jedzenia. 
Przechodząc do najważniejszego posiłku każdego przyjęcia — deseru — pamiętajmy, że wybór jest tu bardzo istotny. Nie powinniśmy pozwolić, by smak białego wina zdominował smak deseru — powinniśmy osiągnąć synergię. Zasada jest prosta: do słodkich posiłków podajmy słodkie wino, a im deser bardziej „charakterny”, tym bardziej wyrazisty powinien być trunek. 
Warto pamietać jednak o przydatnej wskazówce: wina musujące są na tyle uniwersalne, że z reguły sprawdzą się od początku aż do końca przyjęcia, komponując się świetnie z warzywami, mięsem i deserami. Zresztą — któż z nas nie chciałby ucztować przy butelce Dom Perignon? 😉 

wino


Białe wina… są dla każdego! 


Bogaty wybór trunków, ogromne bogactwo smaków i zapachów — to wszystko sprawia, że białe wina cieszą się ogromną popularnością. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na musujący alkohol, który podkreśli wyjątkowość chwili, na kieliszek półwytrawnego rieslinga na spotkanie z przyjaciółmi czy też na odrobinę słodkiego „węgrzyna” – na 100% znajdziemy odpowiadające nam wino. Już dzisiaj warto znaleźć swoich ulubieńców i uzupełnić domową „piwniczkę”!


Related Posts

Szprycer malinowy

Szprycer malinowy

Ostatnio mam dość wyczerpujące zadanie w pracy. Wymaga sporego skupienia i dokładności, po kilku godzinach koniecznie muszę sobie zrobić przerwę, a pod koniec dnia potrzebuję drinka. Ponieważ jest lato, nie ma to jak szprycery, czyli napoje powstałe ze zmieszania białego wina z wodą gazowaną. Bardzo dobre są też z owocami. Moje ulubione to truskawkowy i malinowy. Składniki szprycera malinowego: 2 […]

Pijane misie

Pijane misie

Uwielbiam banalnie proste przepisy. Chleb z pomidorem i cebulą dużo bardziej mi smakuje niż pieczone godzinami mięsa nadziewane niewiadomo czym. Przecież mało kto jest profesjonalnym kucharzem i ma tyle wolnego czasu. Moją ulubioną przegryzką koktajową są pijane misie. Przepis jest pretty much self explanatory. Zalewa się misie typu haribo białym winem […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.