Babeczki z kruchego ciasta z kremem i owocami

Babeczki z kruchego ciasta z kremem i owocami

Przepis Alessii di Donato, mistrzyni włoskiego cukiernictwa.
Składniki:
Kruche ciasto (przepis poniżej)
Schłodzony krem (przepis poniżej)
Świeże owoce
Sposób przygotowania:
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i napełniamy nim foremki do pieczenia.
Dziurkujemy ciasto widelcem.
Dobrym patentem jest przykrycie ciasta przed pieczeniem papierem do pieczenia i przysypanie ziarnami cieciorki lub fasoli, które będą dociskać papier.
Pieczemy w 170° przez około 15 minut, schładzamy.
Pokrywamy babeczki zimnym kremem, ozdabiamy wierzch świeżymi owocami.
Składniki na ciasto na babeczki
300 g miękkiego masła
400 g cukru
2 jajka
skórka z cytryny
pół łyżeczki wanilii (lub zamiennik)
szczypta soli
500 g maki pszennej np. tortowej (przesianej)
opcjonalnie: szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy masło, cukier, skórkę i wanilię.
Mieszamy. Dodajemy jajka i sól.
Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.
Minimalny czas “leżakowania” to 30 minut, ale najlepiej zrobić je poprzedniego wieczoru i zostawić na 10-12 godzin.
Ciasto można trzymać w lodówce 2 tygodniei. W zamrażalniku nawet 3 miesięce, wiec najlepiej jest zrobić na zapas większą ilość ciasta.
Krem cytrynowy
Składniki:
500 g tłustego mleka
szczypta soli
skórka z całej cytryny (można wymienić na skórkę z pomarańczy )
150 g jajka
35 g mąki
150 g cukru
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem gotujemy mleko z cytryną aż będzie gorące, ale nie dłużej.
W międzyczasie mieszamy za pomocą trzepaczki jajka, mąkę i cukier.
Przelewamy gorące mleko do mieszanki jajecznej i gotujemy mieszając aż będzie gęste (jak budyń)
Przekładamy krem do pojemnika (wcześniej można wysterylizować odrobiną alkoholu, jeśli jesteśmy ostrożni z produktami zawierającymi jajka – no wiecie – bakterie i te sprawy), przykrywamy folią i szybko schładzamy.
Przed użyciem wymieszać.
babeczki


Related Posts

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla każdego, ale kiedy już nauczymy się go lubić, będziemy go jeść codziennie. A robi się go w minutę   Składniki: 1,5 […]

Filipiński deser z mango

Filipiński deser z mango

Zrobienie deseru z mango jest szybsze niż otwarcie paczki ciastek. Najdłuższą czynnością jest powstrzymanie się, żeby nie wyjeść mango zanim trafi do deseru.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *