Awanturka – pasta rybna

Awanturka – pasta rybna

Pasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj).

Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku.

 

Składniki:
2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem)
200 g tłustego twarogu
2 łyżki keczupu
mała posiekana cebula
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
po pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku i wędzonej lub ostrej papryki w proszku

szczypiorek lub dymka do dekoracji

Jak przygotować pastę z ryby i twarożku?

Cebulę posolić. Zmiksować wszystkie składniki oprócz szczypiorku, który idzie dopiero na wierzch kanapki.

awanturka pasta rybna


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę […]

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Właśnie zjadam ostatnie kwiaty cukinii z mojej działki. Kwiaty dyni też już poszły. Cóż, jesień! W każdym razie ta pasta jajeczna to będzie wyjątkowe śniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania […]




Bitnami