Awanturka – pasta rybna

Awanturka – pasta rybna

Pasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj).

Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku.

 

Składniki:
2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem)
200 g tłustego twarogu
2 łyżki keczupu
mała posiekana cebula
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
po pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku i wędzonej lub ostrej papryki w proszku

szczypiorek lub dymka do dekoracji

Jak przygotować pastę z ryby i twarożku?

Cebulę posolić. Zmiksować wszystkie składniki oprócz szczypiorku, który idzie dopiero na wierzch kanapki.

awanturka pasta rybna


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami