Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Już tęsknie za latem. Dalej chodzę w letnich butach i jem letnie potrawy, bo nie zgadzam się że tak szybko się skończyło. Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Żeby była nieco pożywniejsza będzie dziś z lekko pikantną komosą ryżową. Jej zapach i arbuzowa świeżość sprawi, że poczujecie się jak w sierpniową kanikułę. Jeśli lekko posolimy arbuza będzie jeszcze słodszy. To sekret tej najprostrzej na świecie sałatki

 

Składniki na 4 porcje:

półtora szklanki komosy ryżowej / quinoy (ilość przed ugotowaniem) – można wymienić na pęczak

sok wyciśnięty z cytryny

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka pasty chili np. harrisy

chlust oliwy

garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty

pół małego arbuza – obranego i pokrojonego na kawałki, z wyjętymi pestkami, lekko posolony

duży ogórek – obrany i pokrojony na paski obieraczką do warzyw, lekko posolony

opakowanie fety pokrojone na kawałki

garść kiełków np. fasoli mung

garść groszku cukrowego (opcjonalnie)

Sałatka z arbuza i komosy ryżowej
Przepis na arbuzową sałatkę z komosy ryżowej

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu polewamy sosem ze zmieszanego soku z cytryny, sosu sojowego, harrisy i oliwy. Mieszamy z natką lub miętą. Dzielimy na 4 części i wkładamy każdą część do miseczki.  Na komosie układamy kawałki arbuza, ogórka i fety. Dekorujemy kiełkami i groszkiem cukrowym, jeśli go mamy.

Sałatka z arbuza i komosy ryżowej

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy kupuję pumpernikiel do tej sałatki, cieszę się, że coś tak pysznego można kupić […]

Sałatka szopska z groszkiem

Sałatka szopska z groszkiem

Ostatnio sporo jest głosów, że klasyczne przepisy trzeba kultywować bez żadnych zmian i jeśli zmiania się jakiś składnik, to należy zmienić też nazwę tego dania. Prawidłowo powinna być to więc sałatka warzywna z serem bułgarskiem i groszkiem polskim. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach […]




%d bloggers like this: