Amarone i przepis na risotto z winem

Amarone i przepis na risotto z winem

DOCG Amarone z Valpolicelli to kolejne sławne czerwone włoskie wino – gwiazda wsród win z regionu Veneto. Pochodzi z apelacji Valpolicella koło Werony. Nie jest to oczywista pozycja na w sekcji o łączeniu wina z jedzeniem, bo najlepiej smakuje samo. Ale jeśli przeczytacie ten artykuł, to w nagrodę będzie przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu koło Werony. Kto lepiej wie co można ugotować z wykorzystaniem Amarone niż ktoś, kto je uprawia?

Amaro to po włosku gorzki/wytrawny, ale Amarone wcale nie jest takie gorzkie. Czy wiecie skąd pochodzi nazwa tego wina?
Kiedyś region Valpolicella słynął ze słodkiego, mocnego wina Recioto, które robiono z rodzynek. Żeby odróżnić nowe, bardziej wytrawne wino od tego deserowego trunku, nazwano je Amarone.

Dlaczego Amarone jest tak pyszne?

Amarone produkuje się lokalnych, endemicznych dla Veneto odmian winorośli np. Corvina (45–95% kompozycji), Rondinella (5–30%) i Corvinone (do 50%). Tylko wybrane, najlepsze winogrona poddaje się procesowi appassimento, czyli powolnego suszenia winogron na rodzynki, żeby skoncentrować cukier, osiągnąć wyższą zawartość alkoholu, miękkie taniny i lepszy nos. Proces ten trwa 3 miesiące, w czasie których winogrona przechowywane są w specjalnych przewiewnych drewnianych skrzyniach i doglądane każdego dnia, żeby osiągnąć 25-30% koncentrację cukru. W tym czasie tracą połowę objętości, bo woda paruje a niedoskonałe grona są odrzucane.
Wino to jest następnie starzone minimum 2 lata w beczkach dębowych.

wino

Charakterystyczne aromaty i smaki dla Amarone

Kolor: rubinowy granat
Nos: syrop wiśniowy, konfitury, cynamon, gałka muszkatołowa, lukrecja, czarny pieprz
Usta: miękkie taniny, wytrawne, strukturalne, energiczne i pełne
Łączenie z potrawami : pasuje do intensywnego w smaku mięsa, makaronów i dojrzałego sera. Szczególnie dobrze łączy się z potrawami z regionu Veneto, np. z gulaszem typu spezzatino di musso czy pastissada al caval. Amarone dodaje się też do tradycyjnych dań typu ryż z amarone lub brasato al amarone.

Moja mieszkająca na Północy Włoch koleżanka Adriana z WINE-N-MORE najbardziej lubi Amarone z winnicy Casalu. Przesłała mi przepis na ryż z Amarone prosto z tej winiarni. Taki ryż pokocha każdy miłośnik tradycyjnej kuchni weneckiej. Prawdziwy przepis zawiera 3 doskonałe lokalne składniki: wino Amarone, ser i ryż do risotto odmiany Vialone Nano, któr uprawia się w tym regionie. Wszystkie w Polsce są dość drogie, więc można pomyśleć o zastąpieniu podobnymi lub nad zaplanowaniem wyprawy do Włoch, żeby spróbować ich u źródła.

risotto z winem Amarone

Przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu

Składniki dla 4 osób:

litr bulionu wołowego
60 g posiekanej cebuli
40 g masła
50 g oliwy
szczypta soli i pieprzu
pół butelki czerwonego wina Amarone Valpolicella
320 g ryżu do risotto odmiany Vialone Nano
60 g startego sera Monte Veronese

Przygotowanie risotto z Amarone:

Podgrzać bulion. Podsmażyć posiekaną cebulę na oliwie i półowie masła. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać powoli Amarone i ryż. Gdy się zagotują zmniejszyć ogień. Gotować risotto, stopniowo dodając ciepły bulion i mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dosolić jeszcze do smaku.
Gdy risotto jest ugotowane “al dente” wyłączyć ogień. Dodać pozostałe masło i ser Monte Veronese i mieszać aż risotto zrobi się kremowe.


Related Posts

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. […]

Food & wine pairing no co dzień –  zasady dobierania wina do dań

Food & wine pairing no co dzień – zasady dobierania wina do dań

Na moim blogu dużo piszę o winie. Nie jestem sommelierem, ale bardzo interesuje mnie food & wine pairing. Łączenie wina i jedzenia to coś, co robimy intuicyjnie. Przecież nie będzie nam smakować czerwone wino do krewetek. Nie będziemy chcieli też, żeby delikatna potrawa została zduszona […]




%d bloggers like this: